Наясно ли са 100 интелектуалци защо подкрепят оставане на НГДЕК в 13-то ОУ?

57601

Месеци наред след като родители се опитват да убедят обществото, че сградата на 13 ОУ, която приюти временно учениците от Националната гимназия за древни езици и култури, е опасна, вече е налице най-голямото доказателство за това твърдение.

Техническият паспорт на сградата (изготвен от ВМЛ-Консулт ЕООД през ноември 2012 година), с който Actualno.com се сдоби, е доста красноречив.

Вчера стана ясно, че 100 интелектуалци са подписали отворено писмо срещу заповедта на министъра на културата Петър Стоянович за връщане на НГДЕК в кв. "Модерно предградие". Сред имената на подписалите виждаме Алек Попов, Юрий Дачев, Георги Тенев, професорите Богдан Богданов, Анна-Мария Тотоманова, оперната прима Александрина Пендачанска, театралните режисьори Явор Гърдев, Александър Морфов, Бина Харалампиева, художниците Светлин Русев и Андрей Даниел, журналистите Кирил Вълчев, Андрей Захариев, Иван Кулеков, Горан Благоев и Тони Николов, поетът Ани Илков, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мари Врина-Николов, актьорите Михаил Билалов и Диана Добрева, филмовата продуцентка Мартичка Божилова, адвокат Йорданка Бекирска, както и политици като Борислав Цеков, Мартин Захариев, Корнелия Нинова и Ваня Добрева - все възпитаници на гимназията.

Юлиана Методиева, БХК: Въпросът за състоянието на сградата на НГДЕК измества акцента

Подписката е извършена лично от мен по родителски сигнал, който ме накара да установя нагласите на 100 от най-авторитетните личности на...

Дали интелектуалният елит на България действително е искал да подпише оставането на 500 деца именно в сградата на 13-то ОУ, чийто технически паспорт предоставяме на вашето внимание?

Ето някои от основните моменти, касаещи състоянието на сградата по Техническия й паспорт.

"Състоянието на училищната сграда ... не удовлетворява напълно изискванията на чл. 169 по отношение на съществените изисквания за безопасна експлоатация и опазване здравето и живота на хората. Настъпили са някои повреди в елементите на конструкцията на сградата...."

"Всички инсталации са компрометирани, в резултат на което водите от масовите течове от водопроводната и канална инсталации изтичат в основните на сградата  и мокрят земната основа, в която са фундирани, както и сутеренните стени.

Недопустими пукнатини и деформации е претърпяла преградна стена с дебелина 25 см на първи етаж в кухненския блок в източно крило. Тя е фундирана върху плитка ивична основа. В резултат от значително пропадане на земната основа в този участък стената е компрометирана."

Директорът на Класическата гимназия се опитва да заобиколи министерска заповед

На 10 февруари Министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед, съгласно която от 17 февруари училищният процес на Националната ...

"Настилката от двете й страни е пропаднала с около 15 см. Деформационните фуги не изпълняват качествено преназначението си да компенсират нормалните и допустими деформации от работата на носещата конструкция – те са с напуквания и опадала мазилка..."

"Прозорците са в ужасно и недопустимо състояние, без каквито и да е технически характеристики. Те са неотваряеми, с липсващ обков при повечето крила, затворени и заковани посредством пирони, амортизирана дограма. Изпочупена."

"Като цяло сградата на училището е неподдържана, рушаща се и с нефункциониращи инсталации. Сградата е в експлоатация от много години, без да е извършван сериозен, основен ремонт. Настъпили са повреди и разрушения в елементите на конструкцията на сградата.."

"...водопроводната мрежа е амортизирана с напреднала корозия по тръбите. Съществува реален риск от аварии".

"Канализационната инсталация е от каменови и чугунени тръби, не е подменяна от построяването на училището, често аварира."

На 17 февруари НГДЕК се връща в "Модерно предградие"

Министърът на културата д-р Петър Стоянович издаде заповед, с която разпорежда Класическата гимназия да се върне от сградата на бивше...

"Водосточните тръби са прекъснати и дъждовната вода се излива по фасадите и в основите, което създава както санитарно-хигиенни проблеми, така и увреждане на конструкцията."

"Неефективната осветителна инсталация не осигурява нормената осветеност в помещенията в сградата."

"Осветителната и силовата инсталации не отговорят на съвременните нормативи и са амортизирани. Съществува реален риск от аварии. Не е извършван ремонт от построяването на училището."

"Сградата не отговаря напълно на изискваният на Наредба №Iз-1971/29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар."

"Занемареното състояние на двора, компрометираните настилки крият опасности и рискове за здравето на учениците."

След родителите и учители от Класическата гимназия излязоха с апел към управляващите

Учители от Националната гимназия за древни езици и култури излязоха с Отворено писмо до министър-председателя, министъра на културата, ...

Според експертите на компанията за нормализиране на състоянието на сградата на 13-то ОУ е трябвало да се направи следното:

"Сроковете за извършване на основни ремонти по отделните конструкции и елементи на строежа – до края на 2011 г."

"Срокове за извършване на текущи ремонти по отделните конструкции и елементи на строежа: Конструкции до септември 2013 г."

До момента единствената ремонтна дейност, извършена в сградата на 13 ОУ, е пребоядисването на физкултурния салон на училището.

Припомняме, че на 10 февруари министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед, с която нарежда от 17 февруари 2014 г. учебният процес в НГДЕК да се провежда в ремонтираната с европейски средства сграда в кв. "Модерно предградие".

Директорът на Класическата гимназия определи родители на деца от гимназията като агресивни

Снимката е на ученик от НГДЕК и показва температурата в класната стая в края на миналата година Родителите от НГДЕК бяха определени, к...

Вчера, 12 февруари, г-жа Юлиана Методиева, майка на преподавателя по латински език от НГДЕК Марта Методиева, обяви, че лично тя е събрала подписите на 100 български интелектуалци за оставането на гимназията в сградата на 13 ОУ. Пред Actualno.com тя уточни, че с никого от тях не е коментирала състоянието на сградата, защото "не е акцент" по случая.

В обществото се тиражира слух, че в ремонтираната сграда на ул. "Баба" 16 има азбест. От Министерство на културата категорично отрекоха тази информация.

Вижте по-подробно Техническия паспорт тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com