На 17 февруари НГДЕК се връща в "Модерно предградие"

62288

Министърът на културата д-р Петър Стоянович издаде заповед, с която разпорежда Класическата гимназия да се върне от сградата на бившето 13-о основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" до Женския пазар в София, където тя бе временно настанена, в ремонтираната и обновена сграда на гимназията в кв. "Модерно предградие" на ул. "Баба"№16, съобщиха от Министерството на културата.

От 17 февруари учебният процес на Класическата гимназия ще продължи в обновената с европейско финансиране сграда на НГДЕК "Константин Кирил Философ" в кв. "Модерно предградие".

Припомняме, че учениците от НГДЕК започнаха учебната година в сградата на бившето 13-о основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" до Женския пазар в София, тъй като все още не беше приключил ремонтът на сградата на тяхното собствено училище. Тогава се стигна дори до ситуация, в която директорката на училището да моли родители и ученици от по-горните класове да се включат на доброволни начала в почистването на 13 ОУ, за да започнат учебните занятия в най-кратък срок.

В края на октомври министърът на културата Петър Стоянович съобщи, че НГДЕК ще остане в центъра на столицата през цялата учебна година. Според него училище като класическата гимназия не трябва да се помещава толкова далеч от центъра на града. Същата теза застъпи и директорът на гимназията Мариела Папазова.

Казусът премина през много перипетии - недоволни от състоянието на сградата на 13-то ОУ родители многократно опитваха да се срещнат с министър Стоянович, но безуспешно. Имаше обаче среща със заместник-министъра на културата Васил Василев, който призна, че няма пречки пред НГДЕК да се върне в "Модерно предградие". Родителите представиха и Констативен протокол от проверка на инспектори от Столична община на сградата на 13-то ОУ, съгласно който има проблеми, а състоянието на комините е опасно за здравето и живота на ползвателите. В края на януари дори се появи непотвърдена информация, че гимназията се връща в "Модерно предградие".

След родителите и учители от Класическата гимназия излязоха с апел към управляващите

Учители от Националната гимназия за древни езици и култури излязоха с Отворено писмо до министър-председателя, министъра на културата, ...

Припомняме, че ремонтът на сградата в "Модерно предградие" е направен по проект, финансиран с европейски средства. Едно от условията за ремонта беше сградата да запази предназначението си на училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com