Директорът на НГДЕК: В медиите се изговориха много измислици за мен и Класическата гимназия

108272
Директорът на НГДЕК: В медиите се изговориха много измислици за мен и Класическата гимназия
Снимка: Actualno.com

Ще бъде ли преместена Класическата гимназия от новия си дом в сградата на 13-то ОУ на ул. „Св. Кирил и Методий” 68 или бурята от страсти около НГДЕК ще утихне и ученици и учители ще останат за постоянно в центъра на София – отговорът на този въпрос тепърва предстои да бъде даден.

Преди близо месец страстите около НГДЕК се нажежиха, след като група родители посочи, че сградата е опасна за учениците. Не всички родители обаче са на това мнение - много от тях считат, че НГДЕК трябва да се намира в центъра на София, тъй като е елитно училище.

Ето защо родители на деца от НГДЕК смятат сградата на 13 ОУ за опасна

Ето в какви условия учат децата от Националната гимназия по древни езици и култури, която в момента се помещава в сградата на бившето 1...

Actualno.com успя да се свърже с директора на „Класическата гимназия” г-жа Мариела Папазова, която отговори на нашите въпроси относно ситуацията с НГДЕК.

Тя ни съобщи, че има официален документ от Община Възраждане, според който сградата на 13-то ОУ е годна за ползване и провеждане на учебни занятия. В документа се посочва, че няма структурни проблеми във фасадата, които да застрашават живота на учители и ученици или да пречат на провеждането на учебните часове.

На въпрос дали са изпълнени всички предписания на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, г-жа Папазова отговори, че някои са изпълнени, а други все още не. Тя изрично уточни, че от „Пожарна безопасност” са дали срок за изпълнение на препоръките до края на месец декември и дотогава всичко ще е според нормите.

Директорът на НГДЕК коментира още, че не е наясно кога ще приключи започналата вече проверка от ДНСК на ремонтираната сграда на Класическата гимназия на ул. „Баба” 16. Г-жа Папазова уведоми Actualno.com за проверката в разговор, проведен на 15 ноември.

Actualno.com зададе и въпрос на г-жа Папазова какво мисли за безопасността на района, в който се намира сградата на 13 ОУ, като посочихме, че според интерактивна карта на престъпността, изготвена от МВР, районът между булевардите „Тодор Александров”, „Мария Луиза”, „Сливница” и „Христо Ботев” в момента е най-охраняваният от полицията заради двойното увеличение на престъпленията спрямо миналата година. Според г-жа Папазова тази тема се преекспонира. Директорът на НГДЕК добави, че можем да попитаме и директора на 18 СОУ "Уилям Гладстон", което се намира на ул. „Пиротска” 68 и в което има 2 хил. ученици, какво мисли за безопасността на района.

Разкол в Класическата гимназия

Директорът на Националната гимназия за древни езици и култури Мариела Папазова спретна демонстративна сцена в двора на училището тази с...

През ноември в близост до сградата на 13 ОУ, на ул. „Пиротска”, бяха извършени две тежки престъпления: намушкването на студентката Виктория и побоя над българския гражданин от турски произход Метин. Вчера, 27 ноември, на метри от училището, възникна пожар в хостел, обитаван от 200 нелегални емигранти.

В кратък коментар г-жа Папазова каза още, че в медиите има твърде много измислици относно НГДЕК и конкретно по неин адрес. Тя цитира публикувана преди време информация, че е искала да прави частно училище в старата сграда на НГДЕК на ул. „Баба” 16. По нейни думи това е пълна измислица и цели очернянето ѝ. Имаше много материали и публикации, които представяха в невярна светлина ситуацията с НГДЕК, категорична беше тя.

Новите аргументи на родителите, искащи преместването на НГДЕК

Във Facebook група, специално създадена от родителите, които не желаят Класическата гимназия да се помещава в сградата на 13 ОУ, публикува следните документи, които, според родителите, са достатъчно основание НГДЕК да се премести.

Първият е Констативен протокол от 30 септември 2013 година, изготвен от специалисти от ОДРС при ДОСК – СО.

Родителска среща прерасна в скандал пред НГДЕК

Насрочената за 18.00 часа тази вечер родителска среща на Националната гимназия за древни езици и култури не се състоя, а прерасна в оже...

Заключението в документа е следното - от външния оглед може да се направи извод, че като цяло конструкцията на сградата е в сравнително добро състояние, но системни течове, влага в помещенията, неуплътнена дървена дограма, неправилно отвеждане на дъждовни води може да доведат до нарушаване експлоатационните качества на сградата. Налице са изключително лоши хигиенни условия и сградата трябва да бъде ремонтирана. Незабавно следва да се вземат мерки и да бъдат укрепени комините, които са частично разрушени и са опасни за здравето и живота на ползвателите.


Факт е обаче, че на 2 октомври 2013 година архитект Влади Калинов, който е директор на Дирекция „Общински строителен контрол” в Столична община, изпраща друг документ до кмета на Район „Възраждане” Савина Савова относно състоянието на сградата на 13 ОУ. Заключението, което е изложено в документа, е, че „не са нарушени ескплоатационните качества на сградата и същата може да се ползва по предназначение”. Пред Actualno.com г-жа Мариела Папазова каза, че предназначението на сградата винаги е било за провеждане на учебни занаятия.

Класическата гимназия остава в центъра на София

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) остава в центъра на столицата за тази учебна година. Това заяви днес министърът...

Днес недоволните родители се събират от 15:30 часа пред сградата на Министерството на културата, като искат разговор с министъра на културата Петър Стоянович. По информация на Actualno.com там има вече двадесетина души - родители, учители и ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com