Родителска среща прерасна в скандал пред НГДЕК

108317

Насрочената за 18.00 часа тази вечер родителска среща на Националната гимназия за древни езици и култури не се състоя, а прерасна в ожесточен спор между родители и ръководството на гимназията.

Преди началния час на срещата десетки родители се бяха събрали пред сградата на 13 СОУ до Женския пазар, където от тази учебна година се помещава училището и събираха подписи за връщането на децата в предишната сграда на ул. Баба, която е ремонтирана.

Класическата гимназия остава в центъра на София

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) остава в центъра на столицата за тази учебна година. Това заяви днес министърът...

Когато в 18.00 ч. родителите влязоха в сградата на стълбите към първия етаж зам. директорът обяви, че среща няма да има, тъй като има токов удар. Родителите обаче настояха да влязат и да видят класните стаи на децата си, а ток всъщност имаше. Гледката на сградата и отвътре бе потресаваща: дупки в стените, счупени прозорци и паднала мазилка.

Това  нагнети обстановката и родителите се събраха в двора, за да изчакат директора на училището г-жа Мариела Папазова и да изразят несъгласието си от това децата им да учат в тези неприемливи условия. След близо час директорът на гимназията слезе при родителите и среща се проведе в двора.

На въпрос дали според нея е уместно децата да учат в подобни, опасни условия,  г-жа Папазова отговори: „Защо смятате, че е опасна след като има разрешение?“. Според нея по-важно е местоположението на училището, тъй като то се намира в центъра на града и е в близост до Софийския университет, откъдето идват преподаватели за часовете.

Софиянци може да останат без топла вода от утре?

Възможно е от утре жителите на столицата да останат без топла вода. Причината за това е, че има сериозен натиск и заплахи за спиране на...

Друг родител повдигна въпроса за опасния контингент, който се навърта в района на Женския пазар, което беше определено като расова нетолерантност от представител на училищното настоятелство, излязъл на срещата до г-жа Папазова.

Директор Папазова обяви още, че днес е била на среща с премиера Орешарски, който се е ангажирал със случая. На въпрос на родител какво е казал премиерът, г-жа Папазова отказа да отговори, тъй като някои от родителите записваха разговора с телефоните си.

Родителите споделиха, че децата са манипулирани да се изказват в подкрепа за оставането в новата сграда. Някои от тях разказали, че не били допускани, от по-големи ученици, до репортерите на медиите, които идвали да отразят проблема. Освен това много от децата изрично помолили родителите си да не повдигат въпроса с преместването в старата сграда по време на родителската среща.

Между родителите се изказа мнение, че цялата неразбория със сградата на НГДЕК е свързана с идеята за създаването на Първа частна класическа гимназия по примера на Италианския лицей в Горна баня.

Припомняме, че по-рано през деня, след срещата си с кмета на София Йорданка Фандъкова и ръководството на учебното заведение, министърът на културата Петър Стоянович обяви, че Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) остава в центъра на столицата за тази учебна година.

Няма възможност да се предоставят общински сгради за бежанци в София

По въпросите за бежанците всяка институция трябва да си върши работата, но всички ние да работим в координация, за да не си прехвърляме...

Според Стоянович, училище като класическата гимназия не трябва да се помещава толкова далеч от центъра на града. Старата сграда на НГДЕК се намира в квартал "Модерно предградие" и тъкмо е ремонтирана с европейски средства, посочи министърът. Той подчерта, че тези пари няма да се загубят:

"Едно от лицата на България, каквото е Класическата гимназия, няма как да бъде толкова отдалечено от столичния център. Подкрепям, допълнително намерих и много аргументи, тук, в една достатъчно добре запазена сграда, която се надявам догодина с общи усилия да бъде ремонтирана, тези ученици да учат тук".


Според столичния кмет Йорданка Фандъкова сградата в "Модерно предградие" може да бъде дадена на 33-а езикова гимназия: "Ние сме готови да предоставим трайно сградата на бившето 13-о училище на Класическата гимназия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com