Директорът на Класическата гимназия се опитва да заобиколи министерска заповед

59102

На 10 февруари Министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед, съгласно която от 17 февруари училищният процес на Националната гимназия за древни езици и култури трябва да продължи в ремонтираната сграда на ул. Баба № 16.

Въпреки това, след края на учебния ден, много деца са споделили с родителите си, че класните им ръководители са им обяснили, че заповедта ще бъде обжалвана и училището няма да се върне в кв. "Модерно предградие", съобщиха разтревожени родители в редакцията. Съгласно законодателството, дори при този сценарий обжалването не може да спре изпълнението на заповедта.

На 17 февруари НГДЕК се връща в "Модерно предградие"

Министърът на културата д-р Петър Стоянович издаде заповед, с която разпорежда Класическата гимназия да се върне от сградата на бивше...

Следващата стъпка, която директор Папазова предприе, е да приобщи към идеята си да остави гимназията в опасната сграда видни български интелектуалци, чиито подписи стоят под призива училището да не си тръгва от 13 ОУ. Остава въпросът дали интелектуалците са запознати с техническите характеристики на сградата, която действително е опасна за живота и здравето на децата.

Съгласно писмо на родители до министъра на културата Петър Стоянович и до заместник-министрите на културата Васил Василев и Велислава Кръстева, всички инсталации на сградата на 13-то училище са компрометирани. Има недопустими пукнатини и деформации на преградна стена на първия етаж в източното крило, алармират родителите, позовавайки се на различни документи, включително и Констативен протокол на инспектори от Столична община от 30 септември миналата година.

"Разпределителната мрежа е в окаяно състояние, изолацията на тръбите е нарушена и компрометирана, във всички нас отново се поражда тревога за здравето на децата и останалите ползватели на сградата. Освен това водопроводната мрежа е напълно амортизирана и с напреднала корозия, съществува голям риск от аварии.

Не по-малко притеснителен е фактът, че няма пожароизвестителна система, сградата е снабдена само с пожарогасители. На всички места в документите, засягащи пожарната безопасност, са посочени редица рискови фактори, които обуславят пораждането на пожар и липсата на каквито и да било мерки за справянето с него", пише в писмото.

След родителите и учители от Класическата гимназия излязоха с апел към управляващите

Учители от Националната гимназия за древни езици и култури излязоха с Отворено писмо до министър-председателя, министъра на културата, ...

Ето защо логично министър Стоянович подходи изключително отговорно, като взе единствено правилно решение, връщайки децата в една ремонтирана и безопасна сграда,предназначена именно за нуждите на НГДЕК.

Мислехме, че след заповедта на Министъра ситуацията най-после ще се успокои, но ето че директорът отново се опитва да създава напрежение, коментира пред Actualno.com разтревожен родител.

Тези интелектуалци, дали биха се присъединили към подписката, организирана от Папазова, ако бяха запознати с реалното техническо състояние на сградата. Много е лесно така, но не техните деца са там, нали, пита още бащата на осмокласник от училището.

Директорът на Класическата гимназия определи родители на деца от гимназията като агресивни

Снимката е на ученик от НГДЕК и показва температурата в класната стая в края на миналата година Родителите от НГДЕК бяха определени, к...

Той добави още, че родителите са предложили помощта си за преместването на училището от 13 ОУ в ремонтираната с европейски средства сграда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com