НГДЕК не се премести в Модерно предградие, МК каза, че сградата там е готова да приеме ученици

54118
НГДЕК не се премести в Модерно предградие, МК каза, че сградата там е готова да приеме ученици
Снимка: Actualno.com

Казусът с местоположението на НГДЕК става все по-заплетен и неразрешим, след като днес нямаше провеждане на учебни занятия в сградата на ул. „Баба” 16.

Както Actualno.com писа през миналата седмица, днес Класическата гимназия трябваше да се премести от сградата на 13-то ОУ на Женския пазар на старото си място, ул. „Баба” 16 в кв. „Модерно предградие”. Там сградата беше ремонтирана по европейски проект и със средства, отпуснати по европейска програма.

Не пуснаха учениците от НГДЕК в ремонтираната сграда на ул. Баба

Днес ученици от Класическата гимназия отидоха на училище в ремонтираната сграда на улица Баба. В неделя (16 февруари) заместник-минист...

Заповедта за преместването беше издадена лично от министъра на културата Петър Стоянович, тъй като Министерството на културата е принципал на НГДЕК. Оказа се обаче, че министерската заповед не означава преместване.

Днес охраната на „Баба” 16 не допусна дошлите на мястото ученици, които очакваха, че там ще се провеждат часове. Причината – заповед на директора на НГДЕК Мариела Папазова. Още в петък, 14 февруари, г-жа Папазова е издала разпореждането, защото оспорва заповедта на Петър Стоянович за връщане в „Модерно предградие”. Като основна причина се изтъква наличието на азбест в сградата на „Баба” 16, който е опасен за здравето на децата.

Информацията за азбеста се появи официално също в петък, 14 февруари, когато хора от училищното настоятелство и родители я обявиха и казаха, че са взели проби от стените и са ги дали за изследване. Срещу оставането в 13-то ОУ обаче се обявяват други родители, които показват Техническия паспорт на сградата край Женския пазар, изготвен още през 2012-та година, както и Констативен протокол на Столична община за състоянието ѝ, в който се посочва, че комините са опасни за здравето на ползвателите на сградата на 13-то ОУ. От Регионалната здравна инспекция обаче казват, че сградата е годна за ползване, докато за тази в "Модерно предградие" има предписания за изпълнение.

НГДЕК се връща в ремонтираната сграда от утре, увери зам.-министърът на културата

Заместник-министърът на културата Васил Василев увери, че от утре, 17 февруари учебните занятия в Националната гимназия за древни езици...

Заради заповедта на Папазова в „Модерно предградие” и по разпореждане на Регионалната здравна инспекция се появи комисия от Министерството на културата, която да провери сградата. Тя констатира, че зданието е готово да приеме ученици. Междувременно обаче на място дойде и заместник-директорът на НГДЕК Евгени Ананиев. Той призова събралите се ученици да се върнат в сградата на 13-то ОУ, тъй като вече са им написани отсъствия и се позова на заповедта на Мариела Папазова, която била прочетена още на 14 февруари.

Някои от учениците оспориха това, като посочиха, че на тази дата е имало репетиция на музикалния хор на гимназията, имало е баскетболен турнир и подготвяне на изложба – събития, в които са участвали 70-100 деца и които не са били в 13-то ОУ по това време, за да чуят заповедта. Един от учениците дори попита защо сега на тях им се пишат отсъствия, а когато на 23-ти януари в учебно време (от петия учебен час на деня) лично директорът на НГДЕК Мариела Папазова е повела ученици пред сградата на Министерството на културата в защита на каузата НГДЕК да остане в центъра, не е имало наказания. Ученикът припомни, че събитията на 23-ти януари са били заснети и показани в емисиите на ТВ7.

Официално днес г-жа Мариела Папазова е в болничен. В 12:00 часа започва заседание на работната група Министерството на културата, на което ще се обсъжда казуса НГДЕК.

Експерт: "Азбестът" в сградата на Класическата гимназия е провокация

От Mинистерство на културата категорично заявиха, че азбест в сградата на НГДЕК на ул. "Баба" 16 в кв. "Модерно предградие" няма. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com