Азбест и местоположение - аргументите "за" оставане на НГДЕК в 13-то ОУ

52921
Азбест и местоположение - аргументите "за" оставане на НГДЕК в 13-то ОУ
Снимка: Петър Чернев/Actualno.com

В сградата на ул. "Баба" 16, в която трябва да се върне НГДЕК, има азбест. Освен това училище като Класическата гимназия не може да е в покрайнините на града, а трябва да е в центъра. Това заявиха представители на училищното настоятелство, родители, учители и ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГЕДК).

Под надслов „Нападението е най-добрата защита” те изказаха мнението си за връщането на НГДЕК в кв. "Модерно предградие".

Български хелзински комитет се разграничи от подписката за оставането на НГДЕК в сградата на 13 ОУ

Български хелзински комитет (БХК) свали от сайта си съобщението за подписката за оставането на Националната гимназия за древни езици и ...

Председателят на училищното настоятелство Ирина Абаджиева-Репуц и членът на органа Силвия Илиева не спестиха критиките си. Според първата държавата им е отказала да ремонтира с европари сградата на 13-то училище и вместо това е похарчила средства за тази в квартал „Модерно предградие”. От своя страна Илиева заяви, че в ремонтираното учебно заведение има много проблеми. В това число влизат азбестови плоскости, които просто са били пребоядисани, оголени кабели, падащи тавани и надути паркети. Министърът на културата Петър Стоянович, позовавайки се на българското законодателство, обявил, че въпросният строителен материал (бел. ред. - етернитови плочи) не е опасен. Според еврозаконите обаче това не било така.

Ясни и окончателни доказателства като документи или изследвания за това, че наистина има азбест, който все още не е премахнат, не бяха представени по време на събитието. Въпреки това от училищното настоятелство обявиха, че родители, които не искат да се връщат в „Модерно предградие”, са взели проби, които след това са били дадени за изследване в 2 лаборатории. Резултатите се очаквали до няколко дни и според недоволните щели да бъдат безспорни. Освен всичко това жалби щели да бъдат изпратени и до Европейската комисията, която в резултат щяла да спре още плащания на средства към България, и до българската прокуратура.

Срещу местенето се обявиха и един от учителите в гимназията – Марта Методиева. Тя е учител по латински език и дъщеря на Юлияна Методиева, която е инициатор на откритото писмо в подкрепа на оставането на НГДЕК на Женския пазар. Според нея местенето сега ще отнеме 2 седмици и ще застраши завършването на децата, които в момента са XII клас. Друг основен проблем, който беше отчетен, е местоположението на НГЕДК. Според журналиста Димитър Сотиров, който се представи за засегнат родител, въпросът е в центъра или в гетото. Той добави, че ако гимназията се върне в „Модерно предградие” до няколко години тя ще спре да бъде важно и уважавано учебно заведение и ще стане малко квартално училище.

По време на събитието беше засегнат и въпросът за подписката, която се появи на сайта на Българския хелзинкски комитет (БХК) и подкрепя оставянето на гимназията в центъра. Методиева обясни, че организацията не застава зад документа, а единствено и само го подкрепя комуникативно. Подписката съществувала и не трябвало да бъде омаловажавана, категорична беше преподавателката. Сотиров допълни, че това, че някой е родител на дете от учебното заведение не значи, че няма право на мнение.

Български хелзински комитет се разграничи от подписката за оставането на НГДЕК в сградата на 13 ОУ

Български хелзински комитет (БХК) свали от сайта си съобщението за подписката за оставането на Националната гимназия за древни езици и ...

Събитието премина в наставнически тон от една страна към несъгласните с оставането в сградата на 13 ОУ в София и връщането на старото място на учебното заведение, а от друга – към медиите, които измествали темата на спора.

Автор: Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com