Експерт: "Азбестът" в сградата на Класическата гимназия е провокация

68243
Експерт: "Азбестът" в сградата на Класическата гимназия е провокация

От Mинистерство на културата категорично заявиха, че азбест в сградата на НГДЕК на ул. "Баба" 16 в кв. "Модерно предградие" няма. Това става факт в светлината на твърденията, които представиха днес хора от училищното настоятелство на НГДЕК и родители.

Експертите обясниха, че става въпрос за етернитови плочи, които се използвани в масовото строителство. Но етернита не означава азбест. Никъде в българското законодателство няма указание за премахването на етернитни плочи. Такива плочи има във много  от  училищата или обществените сгради.

Български хелзински комитет се разграничи от подписката за оставането на НГДЕК в сградата на 13 ОУ

Български хелзински комитет (БХК) свали от сайта си съобщението за подписката за оставането на Националната гимназия за древни езици и ...

До момента не е сигнализирал нито един орган, било Министерство на културата или други контролни органи, за наличието на азбест в сградата на НГДЕК в кв. "Модерно предградие".

От своя страна Явор Стоянчев, представляващ ДЗЗД "Евро Арка Консулт", строителен надзор на обекта, е категоричен, че няма нито един документ, който да е установил наличието на азбест в ремонтираната сграда. Г-н Стоянчев сподели пред Actualno.com, че при приемането на ремонтираната сграда директорът на училището Мариела Папазова е заявила, че строежът е изпълнен, но не е съгласна с въвеждането му в експлоатация.

Според него това е злостна инсинуация в момент, в който е завършен ремонта.

Интересен е фактът, че никой не е повдигнал въпроса официално и това никъде и никога не е констатирано до идването на приемателната комисия на Мариела Папазова.

Експертите са категорични, че това са безпочвени доводи с неясна цел.

Наясно ли са 100 интелектуалци защо подкрепят оставане на НГДЕК в 13-то ОУ?

Месеци наред след като родители се опитват да убедят обществото, че сградата на 13 ОУ, която приюти временно учениците от Националната...

Как толкова години в това училище са учили деца и никой не е виждал или повдигал проблема, че има азбест? Защо това се случва сега? Защо не са дали становището за азбеста преди да започне ремонта на ул. "Баба" 16, пита г-н Стоянчев.

Освен твърденията на Стоянчев, специално измерване е доказало, че няма радиоактивност, категорични са от Министерство на културата.

Днес директорът на НГДЕК Мариела Папазова е издала заповед, която гласи, че на 17 февруари учебните занятия ще се проведат в сградата на 13 ОУ, а не в ремонтираната в кв. "Модерно предградие", както още на 10 февруари нареди министърът на културата. Мотивът е проверка на РЗИ.

От днешен разговор на родители с директора на РЗИ, обаче категорично става ясно, че подобно становище не е подписвано.

Факт е, че РЗИ са взели становище за състоянието на ремонтираната сграда още със съставянето на Акт обр. 16 - протокола за установяване годността за ползване на строежа. Представител на РЗИ е участвал в Държавната приемателна комисия, назначена от началника на ДНСК. ДПК на база на огледа на строежа, представените документи, разискванията на нейните заседания и становища на членовете й съставя протокол-образец 16 с предложение за издаване на разрешение за ползване на строежа или с предложение за отказ за издаване на разрешение за ползване.

Юлиана Методиева, БХК: Въпросът за състоянието на сградата на НГДЕК измества акцента

Подписката е извършена лично от мен по родителски сигнал, който ме накара да установя нагласите на 100 от най-авторитетните личности на...

Припомняме, че за сградата на улица "Баба" 16 има издадено разрешение за ползване на обекта от 28.10.2013 година.

Вижте по-подробно Техническия паспорт тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com