Ще сменят ли директора на втора немска гимназия в София?

28713
Ще сменят ли директора на втора немска гимназия в София?
Снимка: БГНЕС

Учителският екип на 73 СОУ "Владислав Граматик" в София прави протестна подписка срещу решението за пенсиониране по възраст на директора Стела Запрянова. Учители, родители и ученици заявяват подкрепа към директора, съобщи bTV.

"Става дума не само за нашето училище, става въпрос за 40 директори в София. Набързо се приготвя тази процедура по прекратяването на тези договори, така набързо и ще се подготвят тези по избирането на новите директори. Разполага ли работодателят с 40 компетентни директори, за да замени досегашните?", попита учителят по философия г-н Здравко Бешеджиев.

Кастрева като Танев - с реформата училищата ще са по-самостоятелни с програмата

Новата философия на образованието въвежда един добър принцип – принципът на училищната автономия. Така заместник-министърът на об...

Ние сме свикнали да не ни питат. Подобна беше и ситуацията с учебните планове, ние отново научихме съдбоносни решения за нашата система 10 дни преди да изтече срока за широко обществено обсъждане, припомни преподавателят.

Септември обществото беше информирано за 2000 незаети учителски места, за това колко рядко млади хора идват да работят в училище, кадровата политика в нашата система е изключително проблемна, допълни учителят от 73 СОУ в София.

Заместник министърът на образованието Ваня Кастрева определи като некоректна и манипулативна информацията относно пенсионирането на директора на 73 СОУ. Тя припомни, че зам.мин няма правомощията няма пълномощието да прекратява трудови договори.

Кастрева заяви, че наистина поздравява колегите,"защото аз винаги съм се гордяла с 73 СОУ, защото този успех е изграден от целия екип, ръководен от г-жа Запрянова."

На конкретният въпрос ще бъде ли пенсионирана г-жа Запраянова в началото на учебната година Кастрева отговори така:

Учителите ни прогресивно застаряват

В България повечето преподаватели се оплакват от закъсненията на учениците за час. 10% от българските учители работят в училища, където...

"Препоръката на министър Танев от негово писмо от м. септември е да се спазва графикът на учебното време при предприемането на такива действия от работодателите. Работодателите на директорите на общинските училища са началниците на инспекторати по образование. Затова всеки случай е изключително индивидуален. Никой не е препоръчвал, аз лично не препоръчвам, да се нарушава учебният процес и да се създават предпоставки за напрежение в самите училища. И аз държа на нея като директор. Нека първо те да ми отговарят откъде имат тази информация, защото нашата проверка показа, че тя е невярна.

Без да влизам в ролята на защитник на началник РИО София град информацията, която ние получихме след като се получи това напрежение е, че г-жа Вълкова (началник на РИО София-град) в желанието си да бъде изключително прозрачна и много коректна към всички директори на столични училища, които са навършили и придобили правото за пенсиониране просто да го сподели пред всички тях, не поотделно, заяви Кастрева.

Аз може л ида попитам, когато г-жа Запраняво е пенсионирала учители и служители на 73 СОУ питала ли ги е тях самите или целия колектив? Всеки, който е в качеството си на работодател, в случая, началникът на инспектората, в случая на София-град, има правото и отговорността и задължението на взима информирани законообразни решения и да го прави по начин, за чието решение да носи отговорност, допълни още зам. образователния министър.

Директорите в пенсионна възраст са 33 на брой, уточни тя и допълни, че г-жа Вълкова е предложила на директорите сами да предложат кадри от училището.

До момента министър Танев е прекратил договорите на 12 директори на държавни училища, трима от тях са напуснали по собствено желание.

Ваня Кастрева: МОН не продава матурите, МОН дарява знание

100-150 лева и имаш верните отговори на матурите. Това стана ясно след журналистическо разследване на Нова телевизия. Въпреки 4300 кам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com