Задава се хаос с новите учебници за първи и пети клас

8785
Задава се хаос с новите учебници за първи и пети клас
Снимка: Thinkstock

Кратките законови срокове за изготвяне на нови учебници за 1-ви и 5-и клас и бавното приемане на новите учебни планове и програми са на път да създадат хаос, особено през лятото, когато се очертава учителите да оценяват по десетки комплекти на седмица. За това предупредиха учители и издатели пред "Сега".

Според новия училищен закон децата, които на 1 септември 2016 г. постъпват в 1-ви и в 5-и клас, трябва да учат по нови учебници. За да станат те факт, просветното министерство първо трябва да одобри нови образователни стандарти - за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците, въз основа на които да приеме и нови учебни програми. Едва след това министърът може да обяви процедура по одобряване и оценяване на учебници, като за учебниците за 1-ви и 5-и клас срокът е съкратен от 12 на 7 месеца.

Идеите на МОН "как се пише SMS" и "отговор на житейски въпрос" може да струват милиони*

Предлагаме да отпадне и да не се организират процедури за оценяване на проекти за учебници за I – V клас, които ще се ползват за ...

От МОН вече подготвиха въпросните три стандарта, но заради липса на предварително обществено обсъждане учители от почти всички гилдии протестираха срещу редица спорни моменти - удължаване на учебната година, намаляване на часовете по много предмети в гимназиалния етап. Поради това се наложи министър Тодор Танев да отложи приемането им. Стандартите трябваше да са факт до 14 ноември т.г. Проф. Танев обаче обяви, че преди да чуе мнението на всички, няма да подпише нищо. Екипът му бе принуден и да тръгне из страната на информационна кампания. Тепърва предстоят срещи в Благоевград и Варна, което значи че едва ли новите стандарти ще видят бял свят до края на следващата седмица.

Това забавя и учебните програми за 1-ви и 5-и клас, по които трябва да се пишат и новите учебници. Ако министърът успее да ги подпише до средата на декември и от тогава стартира 7-месечната процедурата по одобряване и оценяване на учебниците, краят й се очертава в най-добрия случай на 15 юли догодина. До 15 септември 2016 остават 2 месеца, в които трябва да се свършат куп неща, които обичайно отнемат близо половин година. Освен да се издадат заповеди за одобрените учебници и да се предвиди срок за обжалване, трябва време за отпечатване на книгите и за тяхното разпространение до 2600-те училища у нас. След това те трябва да бъдат оценени и от учителите.

Тъй като новият закон разреши неограничен брой учебници по предмет, а не до 3, може да се очакват поне по 5-6 учебни комплекта по предмет. "Това означава, че учителите на първолаци и петокласници ще трябва за седмица да прочетат по минимум 30 учебни комплекта и да се произнесат по тях, и то в разгара на лятната отпуска", оплакват се преподаватели. Някои от големите издателства у нас пък се опасяват, че заради краткото време ще пострада качеството на учебниците. "Когато се бърза, се допускат грешки, които след това трябва да се да поправят", казват те.

След учителското оценяване от МОН трябва да обобщят резултатите, да започне набиране на заявки от кой учебник или комплект колко броя и за кои школа са нужни.

Нови учебници се готвят за догодина, включително по майчин език

От следващата година ще има учебници и по три нови предмета от избираемата подготовка - по майчин език, хореография и религия. Това е з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование