КТ "Подкрепа": Програмите за 1 и 5 клас са изработени "на тъмно" в подкрепа на комерсиални интереси

21287
КТ "Подкрепа": Програмите за 1 и 5 клас са изработени "на тъмно" в подкрепа на комерсиални интереси
Снимка: БГНЕС

В новите учебни програми за 1-ви и 5-ти клас, предложени от Министерството на образованието и науката (МОН), установяваме, че интересите на ученика са подменени от комерсиални интереси и от некомпетентността на експертите, които са ги изготвили. Това се казва в становище на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", подписано от Юлиян Петров, председател на структурата.

От синдиката заявяват, че са очаквали съвсем други предложения като част от дългоочакваната промяна във философията на структуриране на учебното съдържание, баланс между учебни предмети и разумно съотношение между нови знания и практически занимания в интерес на детето и ученика. Във връзка с представените проекти за нови учебни планове за 1-ви и 5-ти клас синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа” изразява своето недоволство от факта, че в тяхното изготвяне не са поканени представители на синдиката, а мненията на учителската колегия не са били от особена важност при изработване на представените прототипи, като потърпевши отново ще бъдат българските ученици и техните учители.

Чиновник от МОН: Езикът не означава изучаване на граматически правила

Езикът не означава изучаване на граматически правила, означава приложение. Това заяви в ефира на bTV чиновникът от образователното мини...

"Дългоочакваното съвместяване на прага на трудност с възрастовите възможности на ученика е отложено за следващия образователен закон. Съотношението между нови знания и практически упражнения е почти запазено, като при сегашните програми е 80% към 20% в полза на новите знания, а сега виждаме отново запазена доминация на нови знания в съотношение 60% към 40%", се казва в становището. Предложението на синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа” е: 40% нови знания и 60% практически упражнения - баланс, който би гарантирал по-добра успеваемост на българските ученици и излизането им от негативните световни класации.

Друг извод, който се налага, е, че променената на пръв поглед програма, "сваля" учебно съдържание от по-горните класове към предшестващите ги. Така вече учениците в първи клас ще трябва, вероятно и с частни уроци, да се научат да смятат до 100, като сега смятаха само до двайсет. Увеличаването на часовете по математика в първи клас не е добрият подход, защото насочва общото образование към математически профил, посочват от синдиката.

Отново е пренебрегнато предложението на "Образование" към КТ "Подкрепа" относно въвеждането на предмета "Гражданско образование" да започне от първи клас, констатират от там. Предложението на МОН е това да стане в девети клас, но според синдикалната организация, така българските ученици ще бъдат лишени от възможността да формират граждански добродетели в най-точната си възраст.

Наблюдава се и отсъствие на експертна визия за изучаването на чужд език в училище, предмет, който е много важен, за да гарантира равен шанс на българските ученици с тези от ЕС . Изучаването на чужд език днес е наложително да започне още от 1-ви клас, но това не се случва и родителите компенсират този сериозен дефицит с частни уроци. Подготвителният клас за изучаване на чужд език е в много късен етап от развитието на ученика и в специализирани паралелки, като ефектът от това не е добър. Повече часове за изучаване на чужд език би трябвало да се разпределят в начален етап, защото по изследване на синдиката 35% от учениците в начален етап посещават вид частни допълнителни курсове по чужд език, се посочва в становището.

В 5-ти клас тенденцията със сложността и големия обем знания се засилва и в предмети като география и история, учебно съдържание се сваля от седми в пети клас. Традицията продължава и с учебния предмет „Човекът и природата“, в който виждаме теми от седми клас, твърдят от синдиката.

"Житейски въпрос": Извънземни ли живеят в МОН?

Министерства у нас, които се дънят - много. Притеснително много. Не всички обаче се дънят еднакво. И не на всички издънки трябва да реа...

Все пак от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" заявяват, че в прототипите на учебни програми има и няколко добри попадения като преименуването на учебен предмет от „Домашен бит и техника“ в "Технологии и предприемачество" в първи клас, защото, чрез заложеното ново съдържание, ще се формират нови умения, ще се възпитава инициативност, предприемачество и отговорност. "Добра идея е и изучаването на компютърно моделиране в трети клас. Одобряваме учебното съдържание по български език в пети клас да бъде преструктурирано, като се съкратят теми, за които е установено, че са абстрактни или трудно усвоими за ученици от прогимназиалния етап", смятат синдикалистите.

"Българското общество имаше търпението да почака 10 години за нов образователен закон, след четири проекта, а сега му се предлагат изработени за седмица "на тъмно" учебни програми, е изводът на синдикат "Образование", огласен от Юлиян Петров.

От синдиката вече са направили своите предложения към МОН за необходимата посока на промяна. "Ние категорично заявяваме, че промяната трябва да бъде подкрепена от възможно най-широк кръг хора, заинтересовани за просперитета на българското общество, чрез добро и качествено образование. При сегашния формат това не се случва", заключава Юлиян Петров.

Припомняме, че в МОН вече обяви нови програми за обучение точно за 1 до 5 клас. По история например има разместване на материал – в 5-ти клас ще се учи само антична история, а чак от гимназията се изучава задълбочено българската. Въпреки това, с античната история ще се учат и събития, случвали се по българските земи. По литература пък в пети клас влиза нов жанр – "отговор на житейски въпрос", а в първи клас ще се учи как се пишат SMS-и.

От Асоциацията на българската книга (АБК) призоваха да отпадне и да не се организират процедури за оценяване на проекти за учебници за I – V клас, които ще се ползват за учебната 2016-2017 година. Според Закона за предучилищното и училищното образование (параграф 58, ал.1) срокът за внасяне на такива проекти е седем месеца.

Ирина Бокова: Качественото образование ще изкорени бедността

"С дневния ред за устойчиво развитие на Програмата 2030 държавите-членки се договориха върху нова визия за следващите 15 години. В цент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com