Идеите на МОН "как се пише SMS" и "отговор на житейски въпрос" може да струват милиони*

13677
Идеите на МОН "как се пише SMS" и "отговор на житейски въпрос" може да струват милиони*
Снимка: БГНЕС

Предлагаме да отпадне и да не се организират процедури за оценяване на проекти за учебници за I – V клас, които ще се ползват за учебната 2016-2017 година. Този призив отправя Асоциацията на българската книга (АБК) към образователното министерство във връзка с проекта за Наредба за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

Според Закона за предучилищното и училищното образование (параграф 58, ал.1) срокът за внасяне на такива проекти е седем месеца. От АБК обаче предупреждават, че резултатът от въвеждането на неизпълними срокове за създаване и оценяване на учебни комплекти ще бъде с ниско качество. На всичкото отгоре, според оценка на АБК, тиражиране на нови учебници би струвало още 6 млн. лева, тъй като МОН вече е платило за тираж за учебници за V-ти клас, а нов/и одобрен/и проект/и ще значи/ат нов тираж. Всъщност МОН плаща за тиражи за учебници за тригодишен период и 2016-2017 учебна година е последната от сегашния период.

Нови учебници се готвят за догодина, включително по майчин език

От следващата година ще има учебници и по три нови предмета от избираемата подготовка - по майчин език, хореография и религия. Това е з...

Припомняме, че МОН вече обяви нови програми за обучение точно за I до V клас. По история например има разместване на материал – в V-ти клас ще се учи само антична история, а чак от гимназията се изучава задълбочено българската. Въпреки това, с античната история ще се учат и събития, случвали се по българските земи. По литература пък влиза нов жанр – отговор на житейски въпрос.

Actualno.com успя да разговаря с г-н Веселин Тодоров от АБК, който беше категоричен, че ако евентуално тези нови програми станат реалност за следващата учебна година, то учебници по тях ще има най-рано след първия срок!

"Провеждането на процедурата в стресова ситуация за комисиите, учителите и организаторите на процеса няма да даде възможност да се оценят по достойнство всички аспекти на проектите за учебници. Не на последно място се дава възможност за прокарване на интересите на някои автори и издатели, използвали служебна информация, да се подготвят предварително и по този начин ще се наруши въведената от закона идея за прозрачност и равнопоставеност", казват още от АБК.

АБК предупреждава и, че за осигуряване на учебниците и учебните комплекти в училищната система за началото на учебната година са необходими минимум три месеца за избор, събиране на заявки, производство и доставяне. Това също трябва да се има предвид при изготвянето на графика на дейностите, казват от Асоциацията.

Синдикат "Образование": Пренареждане на учебната програма с комерсиална цел е недопустимо

Пренареждането на учебното съдържание трябва да бъде в интерес на учениците. Това Юлиян Петров, председател на синдикат „Образова...

Освен темата с оценката на нови проекти за учебници, АБК иска и да се занижи критерият кой проект за учебник или учебен комплект да може да се пусне за печат. Сега, за да бъде одобрен даден проект, трябва поне 50% от от общия брой на оценките на оценяващите учители да е „приложим“. АБК предлага процентът да стане 25 на сто, защото при сегашният критерий имало риск да не бъде одобрен нито един проект. Отделно Асоциацията предлага социалните партньори да нямат думата по базата с данни за оценилите.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com