Децата от пети клас може да учат история по учебника за седми

6202
Децата от пети клас може да учат история по учебника за седми
Снимка: Thinkstock

В случай, че новите учебници не са готови в срок, децата ще започнат учебната година със старите. Има обаче един по-особен случай - с учебника по история за пети клас. Това стана ясно днес на пресконференция на образователния министър Тодор Танев.

"По история може да бъде взет като мостра учебникът, който е за седми клас, който ще бъде използван, но в съкратени форми. Да не се плашат родителите, няма цялото съдържание за седми клас", заяви Танев, цитиран от националното радио.

Задава се хаос с новите учебници за първи и пети клас

Кратките законови срокове за изготвяне на нови учебници за 1-ви и 5-и клас и бавното приемане на новите учебни планове и програми са на...

От идната учебна година в сила влизат нови учебни програми за първи и пети клас. Според Танев помагалата ще бъдат готови в срок и децата няма да започнат "без буквари", но ако поради отпечатването нещата се забавят, няма причини да се започне по стари учебници, но "с нови програми".

Доскоро в пети клас децата учеха българска история, а вече ще учат праистория и античност. По думите на министъра обаче не е проблем петокласниците да започнат годината по учебници за седми клас, като министерството щяло да раздаде "инструкции" кои части от учебника да се ползват.

Според издатели обаче учебниците са писани като за две години по-големи деца, с повече термини и нови понятия и вероятно ще затруднят петокласниците. Танев уточни, че издателите ще имат седемдневен срок за написване на учебниците. След това обаче трябва да бъде направено оценяване, което е на два етапа, и едва тогава помагалата ще бъдат отпечатани.

Според издатели нормалните срокове за качествен учебник са две години, затова има реална опасност сега отново да се появят учебници с "бисери".

Идеите на МОН "как се пише SMS" и "отговор на житейски въпрос" може да струват милиони*

Предлагаме да отпадне и да не се организират процедури за оценяване на проекти за учебници за I – V клас, които ще се ползват за ...

Както преди време Actualno.com писа, издателите твърдят, че - ако изобщо бъдат готови следващата година - по новите учебници ще може да се учи най-рано след първия срок.

"Провеждането на процедурата в стресова ситуация за комисиите, учителите и организаторите на процеса няма да даде възможност да се оценят по достойнство всички аспекти на проектите за учебници. Не на последно място се дава възможност за прокарване на интересите на някои автори и издатели, използвали служебна информация, да се подготвят предварително и по този начин ще се наруши въведената от закона идея за прозрачност и равнопоставеност", заявяват от Асоциацията на българската книга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование