Столична община иска да "прилапа" ремонтираната сграда на Класическата гимназия

53514
Столична община иска да "прилапа" ремонтираната сграда на Класическата гимназия
Снимка: Actualno.com

Столична община иска да си вземе обратно ремонтираната за 2,2 млн. лв. по европейски проект сграда на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК). Това става ясно от решение на Столичния общински съвет (СОС) от 12 юни тази година. То е свързано с възстановяване в патримониума на Столична община на имот, обект на т.1 и т.2 от Решение № 2 по Протокол № 6 от 12.01.2004 година на СОС, допълнени с т.1 и т.2 от Решение № 20 по Протокол № 11 от 11.03.2004 година на СОС и приемане от Министерство на културата на фактическото владение на недвижимия имот, предоставен за нуждите на Националната гимназия за древни езици и култури.

На заседанието си общинските съветници дават "съгласие за възстановяване в пълен обем в патримониума на Столична община на правото й на собственост върху имота, обект на т.1 и т.2 на Решение № 2 по Протокол № 6 от 12.01.2004 година на СОС, допълнени с т.1 и т.2 на Решение № 20 по Протокол № 11 от 11.03.2004 година на СОС, с които се обявява за частна общинска собственост и се дава съгласие за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост на Министерството на културата, на следния недвижим имот, находящ се в гр. София, Район „Връбница”, ул.”Баба” № 16, състоящ се от три училищни сгради с идентификатори 68134.2823.1011.1, 68134.2823.1011.2 и 68134.2823.1011.3, заедно с дворното място, представляващо поземлен имот с идентификатор 68134.2823.1011, с площ от 13 799 кв.м., ползвани от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ”, поради отпадане нуждата от имота, заявено с писмо на Министерство на културата вх. № СО-0412-41/28.05.2014 година, БЕЗ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ КАКВОТО И ДА БИЛО ЕСТЕСТВО, възникнали в периода от приемане на посочените решения до фактическото обратно предаване на имота на Столична община."

Според адвокат Александър Кашъмов изразът „възстановяване в патримониума на Столична община“, употребен в т. 35 от Дневния ред за заседание на СОС, е напълно неясен. Това, което става ясно обаче, е, че се цели установяване на собственост на Столична община върху имота. След като обаче имотът е собственост на държавата и е актуван като публична държавна собственост, то установяване на общинска собственост върху същия е невъзможно и недопустимо от правото.

Кореспонденцията между Петър Стоянович и МРРБ

Кореспонденцията между Петър Стоянович и МРРБ относно ремонтираната сграда на ул. Баба 16.     ...

Адвокат Кашъмов описва две хипотези за ситуацията. Според първата Министерският съвет е приел решение за промяна предназначението от частна в публична собственост, а според втората е налице съответният акт на компетентен държавен орган за извършване на предвидена от правото сделка – продажба, делба, замяна и т.н., като например при замяна с оглед цената на имота вероятно компетентно е Министерството на регионалното развитие, което следва да внесе предложение в Министерския съвет и т.н.

Освен това е възможно областният управител да е констатирал грешно актуване на имота като държавен. При това положение, с оглед представените документи, следва да бъде ясно оправданието за такова действие или да бъде поета съответната юридическа отговорност.  Ако липсват документи, установяващи предприети от компетентните държавни органи действия, посочени по-горе, от представените документи и неясната формулировка в доклада по т.35 от Дневния ред за заседанието на СОС следва предположение, че не са налице законови предпоставки за установяване на общинска собственост върху посочения имот. Това означава, че решението на СОС (ако такова е взето на 12.06.14 г.) е при изключително тежки нарушения на закона, смята Кашъмов.

Съгласно чл.7, ал.1 от Закона за държавната собственост /ЗДС/ имотите, които са публична държавна собственост, не могат да бъдат предмет на разпоредителни сделки. Нормата е императивна и не предвижда изключения от това правило. С имоти – частна държавна собственост, съгласно чл. 43, ал. 2 от ЗДС държавата може да се разпореди на база оценки на имотите, извършени от независим оценител, не по-ниски от данъчните им оценки, чрез продажба, замяна, делба, възмездно или безвъзмездно учредяване на ограничени вещни права, както и чрез апортиране на имоти и вещи в капитала на търговски дружества, в които държавата е едноличен собственик на капитала или са налице други предписани от закона условия.

Сградата на Класическата гимназия в столичния квартал "Модерно предградие" на ул. "Баба" №16 представлява публична държавна собственост. Придобита е на основание на прехвърлителна сделка през 2004 година, като имотът е бивша общинска собственост. С решение № 20 от 11.03.2004 г. на СОС е променено предназначението му от публична общинска собственост в частна общинска собственост /Протокол № 11 от 11.03.20014 г./.

Собствеността върху имота е прехвърлена с т.2 от това решение и е приета с решение № 904 от 17.11.2004 г. на Министерския съвет /РМС № 904/04 г./ С т.2 от цитираното РМС имотът е обявен за публична държавна собственост, с т.3 е предоставен за управление на Министерството на културата за нуждите на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), с т.4 е разпоредено на областния управител на област София да сключи договор за придобиването на имота и да организира приемането му, а с т.5 му е разпоредено да състави акт за публична държавна собственост. Такъв е съставен през 2012 г., а през 2013 г. в имота е осъществен проект по Оперативна програма на ЕС Регионално развитие 2007 – 2013 г. с бенефициент Министерството на културата, BG161PO001/1.1-05/2008 "Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали". Предметът и наименованието на проекта е „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енерго ефективни мерки при ремонт на Национална гимназия за древни езици и култури", основна дейност по който е подобряването на материалната база и физическата среда в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” – гр. София чрез извършване на строително монтажни работи (СМР).

Пазарлъците на Стоянович - искал да премести 33-та езикова гимназия в сградата на НГДЕК

Министърът на културата Петър Стоянович упорито е настоявал да се „заобиколят” условията по европейския проект, с който е р...

Въпросните СМР са извършени в предвидените срокове от фирма-изпълнител, осъществен е независим строителен надзор и е издадено разрешение за ползване № СТ-05-2089 от 28.11.2013 г., но имотът не се ползва от НГДЕК поради две заповеди на министъра на културата от м. февруари 2014 г.

По непотвърдена информация на утрешното си заседание МС ще гласува промяната на собствеността, което ще направи "сделката" възможна.

Изглежда това е била целта на сагата с Класическата гимназия, която от септември 2013 година се помещава в сградата на 13 ОУ на Женския пазар. Няколко експертизи потвърдиха факта, че въпросната сграда е опасна за обитателите и преминаващите в близост до нея, но въпреки молбите на родителите през цялата учебна година 500 деца всекидневно бяха подложени на риск там. Само щастливата случайност не позволи да се случи нещастие с някое от децата. Един от най-потресаващите инциденти бе, когато прозорец от горните етажи падна и се счупи на двора, където в този момент е имало ученици. Криминогенната среда в района също подложи неколкократно на опасност учениците от НГДЕК. Нищо от тези факти, обаче не можа да трогне отговорните институции.

Припомняме, че година по-рано в свое писмо от 7 август 2013 година министърът на културата Петър Стоянович уверява Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че „потвърждава ангажимента си по изпълнението на договор БФП BG161PO001/1.1-05/2008/001-020 „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонта на Национална гимназия за древни езици и култури…., както и декларира, че предназначението на сградата, обект на интервенция по проекта няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години след приключване на дейностите по проекта, както и че съответната културна институция няма да бъде закрита."

Дали след време Столична община няма да предприеме действия и за връщането на собствеността и върху сградата на 13 ОУ, която е предоставила за ползване в срок от 10 години на Министерството на културата? Дали няма да й стане порочен навик да си взима сградите, които е предоставила и срещу които е получила други сгради? На тези въпроси изглежда само времето ще даде отговор.

Вижте по-подробно Техническия паспорт тук

Родители на деца от НГДЕК съдят министър Петър Стоянович

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил – Философ” заведоха дело срещу...

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com