Разбрахме за азбеста в НГДЕК наскоро, не преди две-три години, казва родител

38916
Разбрахме за азбеста в НГДЕК наскоро, не преди две-три години, казва родител
Снимка: Actualno.com

Не е вярно, че сме разбрали преди две-три години за азбеста в сградата на Класическата гимназия на ул. „Баба” 16. Това заяви в сутрешния блок на bTV адвокат Силивия Илиева, родител на ученик от гимназията.

По думите на Илиева родителите, които в края на миналата седмица оповестиха, че в сградата на ул. „Баба” 16 има азбест, са го научили едва наскоро, при среща с представители на Министерството на културата (МК). По думите на Илиева експертите на МК са казали, че при извършения с европейски средства ремонт на сградата в кв. „Модерно предградие” има премахнати етернитови плочи, но не са всички.

Стоянович издаде нова заповед за НГДЕК*

Министерство на културата публикува нова заповед относно Класическата гимназия. Тя гласи следното: "Министърът на културата д-р Петър ...

В момента в тази сграда има дупки, а това прави опасно обитанието ѝ, подчерта Илиева, която вчера призна, че е един от родителите, вземали проби от стените на сградата в „Модерно предградие” – чрез изчопляне на материал и съотетно образувайки дупка.

От своя страна представителят на Министерството на културата Красимира Филипова отхвърли тезата, че министерството е знаело за наличие на азбест. Тя каза, че в началото на миналата седмица министърът на културата Петър Стоянович е издал заповед за връщането на гимназията в кв. „Модерно предградие” на базата на Акт 16 за състоянието на ремонтираната сграда.

Пред камерата на bTV заместник-директорът на НГДЕК Кирил Галев коментира, че преместването на гимназията ще е много трудно по това време и че цялото ръководство на училището се бори за една кауза – Класическата гимназия да се върне в центъра на София. Смисълът на НГДЕК е да е близо до университетите, до Народната библиотека, защото децата често са водени на занаятия и изложби, а „Модерно предградие” е много далеч, казаха учители, подкрепящи Галев.

Не на това мнение обаче беше учителят по философия Орлин Йорданов. Той подчерта, че Техническият паспорт на сградата на 13-то ОУ отдавна е показал колко стара и опасна е тя. При опит за уточнение от страна на репортера на bTV, че сградата е стара, Йорданов натърти „и опасна, с неработещи инсталации и възможности за аварии”. Ето тук можете да видите Техническия паспорт на 13-то ОУ, изготвен още през 2012-та година, а още на 30 септември, 2013-та година в Констативен протокол от инспектори от Столична община е записано, че „незабавно трябва да се вземат мерки за укрепване на комините, които са частично разрушени, без бордове и са опасни за здравето и живота на ползвателите на сградата” (стр. 2).

Мръсната игра с Класическата гимназия: Писна ни!

Сигурно вече ви е омръзнало да четете за проблемите на Класическата гимназия. На родителите, чиито деца всеки ден отиват в порутената с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com