Известен адвокат се намеси заради избора на сестрата на Тити Папазов начело на НГДЕК

25231
Известен адвокат се намеси заради избора на сестрата на Тити Папазов начело на НГДЕК
Снимка: Actualno.com

Проверете всички сигнали срещу избраната за постоянно за директор на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) Мариела Папазова, сестра на баскетболния треньор Константин Папазов-Тити. Този призив към Министъра на културата Вежди Рашидов отправи известният адвокат и ръководител на правния екип на Фондация "Програма Достъп до информация“  Александър Кашъмов, който е възпитаник на НГДЕК.

Вчера (22 юли) стана ясно, че Папазова печели конкурса за директор на НГДЕК. Тя беше избрана от комисия в състав от седем души, четирима от които представители на Софийския университет. Председател на комисията беше проф. Анастас Герджиков многократно публично е изразявал силно пристрастие към идеята на г-жа Папазова НГДЕК да се премести в 13-то ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, и към личността на самата Папазова като директор. Негови са думите: „…за директор беше избрана Мариела Папазова, която се зае с безкомпромисна енергичност да реши този проблем;. …за решителността ѝ по отношение на тази групичка учители тя заслужава поздравления и признание. Не я спряха нито синдикалните им фокуси, нито медийните им изяви, нито доносите им.”

Избраха Мариела Папазова за директор на НГДЕК, другите кандидати искат анулиране на конкурса

Мариела Папазова е избрана за директор на Националната гимназия за древни езици и култури, съобщиха от министерство на културата. На вт...

"И на вас ви е известно от множество документи, и на широката общественост – чрез медийните публикации, че за по-малко от три години именно под нейното ръководство (бел. ред. - на Папазова) създаваната в продължение на десетилетия среда в тази гимназия буквално се срина. Тя уволни незаконно няколко учители (при нито един уволнен преди това), създаде разделение сред ученици и учители, в рeзултат на което възникнаха напрежение и неуважение на ученици към учителите им и помежду им”, посочва в писмото си Кашъмов .

"Независимо от наличието на мнения, че и други участници в дискусиите около гимназията допринасят за съществуването на конфликти, изключителният принос тъкмо на госпожа Папазова е несъмнен. Отделно от съдебните решения, с които е осъдена за наложени незаконни наказания (някои от които решения са влезли в сила), тя е ответник и по преписки и дела за дискриминация и клевета. Начинът, по който бе организиран конкурсът, включително със странно подбраната конкурсна комисия, и резултатът от него будят недоумение”, допълва Кашъмов.

"Господин Рашидов, не ви познавам, но в публичните ви прояви съм съзирал самочувствие, спокойствие и достойнство, които са характерни за успелите хора, от които наистина зависи нещо. Вярвам, че вашите решения са обосновани само от видими и предписани от закона фактори, което изключва така наричаното в последните години ”задкулисие“. Толкова по-странно изглежда случващото се по повод посочените събития. Силно се надявам, че като човек, който държи на изграденото с труд свое име, не желаете да го обвържете с унищожението на едно авторитетно и общественополезно училище”, завършва Кашъмов.

Срещу назначението на Папазова вече има и онлайн петиция, подписана от 224 души.

Предрешен ли е изборът на директор на Класическата гимназия?

На 15-ти юли от 10 часа в Министерство на културата се проведе конкурс за директор на Националната гимназия за древни езици и култури (...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com