Избраха Мариела Папазова за директор на НГДЕК, другите кандидати искат анулиране на конкурса

20792
Избраха Мариела Папазова за директор на НГДЕК, другите кандидати искат анулиране на конкурса

Мариела Папазова е избрана за директор на Националната гимназия за древни езици и култури, съобщиха от министерство на културата. На второ и трето място са класирани Емилия Карабоева и Орлин Йорданов.

Според останалите кандидати за поста, участвали в конкурса, процедурата по избор на директор е била опорочена. Ето защо на 20 юли 2015 г. те са изпратили писмо до министър Рашидов с искане за анулиране на резултатите и отзоваване на част от комисията. Според тях фактът, че те са сезирали Министерството на културата преди обявяването на резултатите показва ясно, че мотивите им са принципни, а не користни.

Предрешен ли е изборът на директор на Класическата гимназия?

На 15-ти юли от 10 часа в Министерство на културата се проведе конкурс за директор на Националната гимназия за древни езици и култури (...

Едно от основанията за искането е, че комисията е била сформирана незаконосъобразно, защото всички случаи, в които могат да участват лица, външни на принципала, са изброени като изключения в раздел IV и V на Наредба №Н-4/14.06.2007г., чл.8, ал.1 и ал.2 /т. 2 и т. 3/ както и ал.3. Във всички останали случаи се прилага общата норма на чл. 8, ал.1. Участието на външни за Министерство на културата лица, без да са упоменати в Наредбата, е грубо нарушение според жалбоподателите. Освен това съставът на комисията не е бил предварително известен и в този смисъл никой не е имал  възможност да възрази по установения ред.

Друг притеснителен факт относно пристрастността на Комисията е, че председателят й проф. Анастас Герджиков многократно публично е изразявал силно пристрастие към идеята на г-жа Папазова НГДЕК да се премести в 13-то ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, и към личността на самата Папазова като директор.  Негови са думите: „…за директор беше избрана Мариела Папазова, която се зае с безкомпромисна енергичност да реши този проблем;. …за решителността ѝ по отношение на тази групичка учители тя заслужава поздравления и признание. Не я спряха нито синдикалните им фокуси, нито медийните им изяви, нито доносите им.”  Въпреки че не се казват имена, не е трудно да се види кого има предвид под „групичка учители” проф. Герджиков. „Синдикални фокуси” е очевиден намек за ръководството на Синдиката в НГДЕК, а именно Орлин Йорданов и Ваня Николова, участвали в конкурса за директорското място.

Освен това проф. Герджиков е известен и с враждебната си позиция относно проекта за ремонт на сградата на ул. „Баба” №16 с европейски средства. В репортаж на „Господари на ефира” от 22.01.2015 г. той казва: „Този проект беше безсмислен – ясно беше, че гимназията няма да остане там; ние търсехме начин тя да се върне, където й е мястото”, а фактът, че – ако това стане – държавата трябва да плаща 2,2 милиона лева, той нарича „дребнав”.

Личното мнение на проф. Герджиков относно един проект е негово право, но проблемът според кандидатите, оспорили конкурса, е в това, че именно въпросът какво мисли кандидата за спора къде е да е НГДЕК – на „Баба” или в 13-то ОУ е бил ключов по време на интервюто. Според тях няма никакво съмнение, че субективното мнение на председателя на комисията по същия въпрос му е попречило да бъде обективен и безпристрастен.

МОН даде рамо на Рашидов: Няма проблем НГДЕК да се мести сега

От Министерството на образованието не възразяват, при добра организация на седмичното разписание в два дни от седмицата учениците от 11...

Като член на Управителния съвет на училищното настоятелство на НГДЕК проф. Герджиков е в конфликт на интереси, тъй като е също публично известно, че този Управителен съвет безкритично и безапелационно подкрепяше г-жа Папазова през изминалите 3 години. 

Според жалбоподателите Комисията в своето мнозинство не е била обективна и безпристрастна. Централни за избора на кандидат са били въпросите за местоположението на сградата (бел. ред. - припомняме, че именно министър Рашидов върна училището в ремонтираната с европейски средства сграда на ул. „Баба” 16), а тези въпроси не касаят пряко качествата на един бъдещ директор.

По този начин от избор на директор с управленски качества, този конкурс се превърна в избор на фигура, която ще продължава да работи по преместване на училището „в центъра”, опасяват се авторите на писмото. Според тях това неизбежно ще доведе до: нагнетяване на напрежението, трупане на още трудово-правни спорове и тежки финансови негативи за училището и за Министерството и в крайна сметка – проваляне и преждевременно нарушение на проекта за ремонт.

Ето защо те настояват членовете на комисията, представляващи СУ „Св. Климент Охридски”, да бъдат отзовани /независимо, че конкурсът е вече проведен/ и конкурсът да бъде анулиран и повторно проведен прозрачно, при спазване на Наредба № Н-4/14.06.2007г. и при предварително известен състав на комисията, така щото да се гарантира, че това ще е избор на личност с качества, а не на фигура за провеждане на силови и неясни политики и интереси.

НГДЕК - пример за падението на медиите ни

Протестиращите за оставане на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в 13 ОУ са се държали вандалски към своя учител О...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование