Вълчев за Кунева: В АБВ има хора с неверни декларации, Гражданският съвет е пълен с депутати

4163
Вълчев за Кунева: В АБВ има хора с неверни декларации, Гражданският съвет е пълен с депутати
Снимка: БГНЕС

С избора на Меглена Кунева възникнаха три въпроса. Първият въпрос е има ли правителство с достатъчно подкрепа? Вторият въпрос е защо имаше нисък кворум при избора на г-жа Кунева. Третият въпрос е какво се случва в Реформаторския блок? Това каза считаният за дясна ръка на Кунева Даниел Вълчев.

Вълчев припомни, че ГЕРБ и Реформаторите сами нямат мнозинство и затова ГЕРБ сключи отделни споразумения с Патриотите и АБВ. Затова от тази гледна точка вчера (3 февруари) с избора не Меглена Кунева не се случи нещо кой знае относно стабилността на правителството, смята бившият образователен министър.

Танев: Доволен съм от избора на Кунева, пожелавам й дълъг живот на поста

Вместо новият министър на образованието Меглена Кунева, днес след гласуването в министерството дойде старият министър Тодор Танев. Той ...

На въпрос защо партии от целия спектър се обединиха срещу Меглена Кунева, Вълчев отговори пред Нова телевизия, че за опозицията е нормално такова действие. По отношение на Патриотите Вълчев посочи, че са изтъкнали един "разумен" аргумент - за патриотизма в образованието ни. Меглена Кунева е по-скоро човек с европейски профил, затова и Патриотите си имат резерви, обясни Вълчев. Те обаче ще се убедят, че г-жа Кунева е патриот. Тя не е мустакатият Бай Ганьо, с мечти за три морета на чашка ракия, уточни Вълчев.

Относно АБВ Даниел Вълчев свърза отказа заради кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. АБВ натиска в тази посока, а отделно АБВ реагира много рязко при първото внасяне на антикорупционния закон от г-жа Кунева. От 55 души в АБВ, 17 души са с неверни декларации според Сметната палата. Ако имахме антикорупционен закон, сега щеше да има проверка. Не казвам, че това е корупция, може би има грешки - човешко е, но щом си на публична позиция, трябва да обясняваш, категоричен беше Вълчев.

Последният път като говорихме вътре в Реформаторския блок се обединихме около позицията, че Граждански съвет няма. Смисълът на Гражданския съвет се губи, след като половината му членове са депутати и министри, аргументира се Вълчев. Гражданският съвет взема решения с 3/4 мнозинство, има над 40 души в него, включително представители на политическите партии. Съветът трябва да се преучреди, а повечето граждански лица там са посочени от партиите  - например Гроздан Караджов беше посочен от г-жа Кунева, заяви Вълчев. Той не коментира, че на два пъти точно Движение България на гражданите (ДБГ) на практика блокира общо събрание на Реформаторския блок, включително за избор на един председател.

За липсата на достатъчно голям кворум Даниел Вълчев даде следното обяснение - все още недостатъчно хора искат истински предсрочни избори. Питайте например Радан Кънев къде беше, даде съвет той. Ще видим кой какво мисли на предстоящия вот на недоверие, добави Вълчев. Възможна причина, че някои не влязоха в залата е, че са били ваксинирани, иронизира Вълчев, коментирайки ситуацията около здравния министър Петър Москов и дали той не е компроментиран.

Кунева стана образователен министър, след като опозицията действа като КОЙ

Със 106 гласа "за", 66 "против" и 31 "въздържал се" вицепремиерът Меглена Кунева беше избрана за нов министър на образованието. Това ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com