В България са останали само 6 спортни ученически школи

17600
В България са останали само 6 спортни ученически школи
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ученическата спортна школа-София (УСШ) се събра днес на специална пресконференция, за да каже не на скандално решение на Столична община, съобщи БГНЕС.

На 14 май на свое заседание Столичен общински съвет решава да отнеме два басейна, стопанисвани от Ученическата спортна школа-София (УСШ-София) и ги дава за управление на училищните ръководства на 33 ОУ и 97 СОУ. Всичко това, обаче се случва, след като Столична община дори не е провела дискусия с училищната школа. За сведения над 600 деца са минали само през басейна на 79 СОУ за миналата година и са се обучавали и плували безплатно.

Момче е открито убито в София

16-годишно момче е намерено убито в Борисовата градина. Момчето е открито на пейка в парка, на около 50 метра от паркинга на БНР. Мя...

Директорът на УСШ-София- Соня Христова алармира, че това решение означава съкращаване на треньори и намаляване на броя на децата, които желаят да се занимават с плуване. Според нея бюджетът, който имат училищата няма да се справи с поддръжката на басейните. Христова посочи, че в цяла България са останали само 6 спортни ученически школи, което говори лошо за отношението на държавата към децата. "Спортът, който децата упражняват в школата ни е безплатен, за съжаление, ще цитирам министър от предното правителство на ГЕРБ-спортът ще стане достъпен само за децата на богатите. А пари има и не пречи да се отделят за спорт", добави тя.

Емилия Кирилова-учител в басейн към УСШ-София посочи, че школата е събрала подписка от 709 родители и граждани, подкрепящи исканията басейните в 33 и 97-то СОУ да продължат да бъдат стопанисвани от УСШ-София. Какъв е общественият интерес за прехвърлянето на тази собственост, запита риторично Кирилова.

Тя даде за пример 45 СОУ в Дружба, което се стопанисва от училищното ръководство, което ограничава достъпа до деца, извън училището. "Гневни сме от това решение. Това е порочна практика. Съкращават се ученическите спортни школи, съкращават персонала. Една обединена база, каквато е нашата, наследява 8 басейна, 2 от които вече няма да са нейни. Училищните ръководства поради некомпетентност, безпаричие, отдават ги за кратък период от време от 1-2 години на частни лица. После гръмките фрази за София столица на спорта-с какво-с руини и неизползвани школи и басейни", каза още Кирилова.

Става ясно, че след стопанисване за кратък период от време от училищните власти, басейните в 27 СОУ, 40 СОУ, 79 СОУ и 90 СОУ, преминавайки в частните ръце и досега стоят неизползвани и затворени.

Някои райони на София остават без вода днес

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 2 юни, съобщиха от пресцентъра на дружеството....

Асен Огнянов, учител в УСШ-София, пък добави, че всички басейни, които са се дали на частни фирми са затворени в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com