Университетски преподаватели протестират пред парламента срещу полицейския произвол

54683
Университетски преподаватели протестират пред парламента срещу полицейския произвол
Снимка: БГНЕС

В деня, в който Софийския университет „Св. Климент Охридски” чества 125 години от създаването си, 60 преподаватели, подкрепящи протестите на „Ранобудните студенти”, излязоха пред Народното събрание.

Протестът на преподавателите е мълчалив, към него се присъединиха и студенти. Акцията е насочена срещу полицейския произвол и срещу неспазването на големината на зоните за сигурност около парламента така, както е записана в Закона за митингите и манифестациите (чл. 7, ал.3)  – до 20 метра. В сряда, 27 ноември, от 12:00 часа до парламента, в градинката между Художествената академия и храм “Ал. Невски” (пред пицария “Мама Миа”) ще има протест специално посветен на темата срещу полицейското насилие.

Протест срещу контрапротест и в Софийския университет

Протест и контрапротест се превърнаха в знаковия символ на честванията на 125-тата годишнина на Софийския университет "Св. Климент Охри...

Междувременно по време на честването на празника на СУ ректорът на университета Иван Илчев говори за бюджета за образование като цяло и за бюджета на Софийския университет в частност. Ректорът обаче н коментира окупацията.

„Имаме спорове с Министерството на образованието. Надявам се ние да победим в тези спорове, защото те твърдят, че университетът има по-голям бюджет, отколкото ние го смятаме. Но това ще се разбере при първата вноска за 2014 година. Ако те са прави ще разполагаме с една сума, която ще ни позволи да вземем глътка въздух. Това, което не стана в бюджета според мен, е че можеха да се направят по-решителни стъпки за подобряване на качеството на висшето образование. В бюджета по Наредба 9 са предвидени суми, не по-малко от 10% в държавната издръжка за подкрепа на научната дейност. Тези средства са 2.8%, с което нарушават закона. Предложението ми беше, да се разпределят средствата, съгласно рейтинга. Аз не случайно казах, че в момента колегите от Софийски университет са най-често цитираните сред научните институции”, каза Илчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com