Учител от НГДЕК е сред учредителите на Националистическа партия на България*

122398
Учител от НГДЕК е сред учредителите на Националистическа партия на  България*
Снимка: БТВ

Учителят по история и култура в Националната гимназия за древни езици и култури Антоан Тонев (първият отляво на снимката) бе разпознат от родители на ученици от НГДЕК сред представители на националистическата организация "Кръв и чест" или Частен клуб на националисти, както сами се определят от организацията.

Шокиращото откритие стана вчера в репортаж на bTV, в който от националистическата организация представиха  „най-достойния” сред своите, който ще бъде издигнат за евродепутат.

Националистическа партия на България – на ръба на закона

На 9 ноември, събота, в България беше учредена нова партия – Националистическа партия на България. Засега формацията все още не е...

В писмо до редакцията ни г-н Тонев уточнява, че не е член на "Кръв и чест" и никога не е бил, а е сред учредителите на Националистическа партия на България (НПБ). Партията все още не е регистрирана от Софийски градски съд (СГС), посочва г-н Тонев.

Припомняме, че през ноември 2013 г. над 100 души подадоха сигнал до главния прокурор с който поискаха прокуратурата да се противопостави срещу обличането на "Кръв и чест" в официално политическо облекло. По-късно от Български Хелзински комитет допълниха сигнала с медийните изяви на членове на "Кръв и чест", както и с трайната практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП).

Г-н Тонев е възпитаник на НГДЕК, преподавател и класен ръководител на един от 8-те класове. Назначен е в училището от Мариела Папазова на мястото на уволнения от нея Митко Делев, който има близо 20 години опит като преподавател и също е възпитаник на гимназията.

Антоан Тонев е и един от учителите, заплашили, че ще подадат оставка ако Класическата гимназия бъде преместена в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие", вместо да остане на Женския пазар.

Съпричастността му към подобна организация предизвика сериозни притеснения у родителите. Един от тях сподели следното: "Учител по история в НГДЕК. Класен на осмокласници. Човек, който трябва да възпита човешки и граждански качества в тях. А родителите сме обвинявани в расизъм и ксенофобия, защото твърдим, че кварталът (бел. ред. - до Женския пазар) е престъпен и се безпокоим за децата си."

НГДЕК - "диамантът" в короната на българското образование

Проблемите на Класическата гимназия съвсем не са от вчера и не започват с преместването й в сградата на 13 ОУ или азбеста в ремонтирана...

На знамето на организацията е изписано: "Ах, Европо, блуднице вавилонска. Мръснице содомска!"

Смущаващо е още, че кандидатът за евродепутат на националистическата организация "Кръв и чест" Николай Йовев – Горския е бил в ареста година и половина заради поставена бомба пред офис на Евророма в Сандански. При инцидента загина един човек. Производството срещу Горския обаче е прекратено поради липса на доказателства. Самият Тонев определя Горския като „най-достоен” за кандидат за европейски депутат. Съмишлениците му настояват „този млад, смел българин да не бъде наричан арестант”, а „политически затворник”, задържан, защото е български националист.

Във „вътрешната програма” на Горския и неговите съмишленици е записано „смазване на циганската престъпност с железен юмрук”. Обещават обаче да не използват физическо насилие, защото „когато имаш властта, не ти трябва друго”. Самият кандидат за евродепутат „със сигурност отрича” да е бил цигани, защото не разбира какво се има предвид под „биене” - дали два шамара за някого, когото е хванал да краде? Мен са ме нападали и съм действал в условия на неизбежна самоотбрана, казва Йовев.

Според членовете на организацията Българският хелзински комитет е ПР-агенцията на циганската престъпност, там работят едни национални предатели.

"Кръв и чест" е международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 г., свързана с организацията "Комбат 18" и съставена от скинхедс, бели супремацисти и други бели националисти.

Азбестът в НГДЕК – документ от бъдещето с дата 28 февруари 2014 г.

Директорът на НГДЕК Мариела Папазова саботира връщането на гимназията в Модерно предградие с нередовен документ. Тази вечер адвокат Си...

Движението е забранено в няколко държави. В Германия — от 2000 г., в Испания — от 2011 г., в Русия — от 2012 г. В България движението има клон в Пловдив и поддържа връзки или сътрудничество с Български национален съюз (БНС), ПП „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД), ПП „Атака“ и ултраси от футболните клубове.

Макар да употребяват различна символика според регионалната националистическа традиция, структурите на "Кръв и чест" по света обикновено използват за изписване на името си готически шрифтове, цветовете на флага на Нацистка Германия и традиционни нацистки и неонацистки символи, като Мъртвешката глава на СС-Тотенкопф и трискел.

Движението се свързва с престъпления от омраза.

* Информацията е коригирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование