Училище със 140-годишна история е пред закриване в Плевенско

6174
Училище със 140-годишна история е пред закриване в Плевенско
Снимка: Getty Images/Guliver

Броени дни до първия школски звънец, а и тази година врати ще отворят по-малко училища. За последните 15 години те са намалели с една четвърт, информира bTV.

В плевенското село Тотлебен училище има още от 1870 г. - като момчешкото към местната църква. Съществуването му никога не е било под въпрос. До днес.

Работна група ще се занимава с "мъртвите души" в училище

Работна група с участието на представители на Министерството на вътрешните работи ще бъде създадена, за да проследи след 15 септември ...

„Реално се унищожава история, започната през 1870 година с 14 ученика. И никой не ни е уведомил къде отива имуществото”, коментира директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Мария Николова.

Миналата година тук са учили 17 деца - слети по възраст в две паралелки. Трима преподаватели и един домакин са поддържали духа на училището жив - със средства само за заплати.

Повечето ученици са възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи в селото. Той ще бъде закрит и така броят на учениците рязко ще намалее.

„Наскоро направих една проверка: долу – горе, откакто съм кмет са починали около 80 човека, родени са 7 деца от които, мисля че само три или четири са в Тотлебен в момента”, казва кметът Емил Гашев.

Близо 65 000 първолаци тръгват на училище

По данни на Министерството на образованието близо 65 хиляди деца са записани в първи клас за новата учебна година, съобщава БТА, цити...

Децата ще учат на 11 километра от селото - до град Пордим всеки ден ще ги вози и прибира училищен автобус

Още 4 училища, освен това, вече са закрити със заповед на министъра. Броят им се топи всяка година. От началото на новото хилядолетие са намалели с близо 1000.

Според Дани Колев от Националната мрежа за децата, това води до затруднен достъп до образование и повече отпаднали ученици.

В 25 училища в страната първокласници няма да има. А в Тотлебен се страхуват, че след училището скоро и селото ще бъде закрито.

Отново на училище: За и против училищната униформа

На 1 септември в много страни по света започва новата учебна година. При нас остават още две седмици, но родители и ученици вече се при...

Справка в образователното министерство показва, че за сега няма нови молби за закриване на други училища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com