Танев твърдо решен да реализира Университета за пенсионери

5064
Танев твърдо решен да реализира Университета за пенсионери
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Тодор Танев твърдо е решен да реализира идеята си за създаването на Национален университет на Третата възраст, а за целта ще бъде проучван опита на страни като Австралия, Чили и Бразилия.

Това става ясно от обявената обществена поръчка за разработването на проект за висшето учебно заведение, който ще струва на бюджета на министерството 66 000 лв., без ДДС, предаде БГНЕС.

От документацията става ясно, че една от целите на Националния университет на Третата възраст е усвояването на средства от новата европейска оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Управлението на програмата е възложено на администрацията на МОН.

Изненадващо в утвърдената от Тодор Танев документация е посочено, че желаещите да получат повече информация за процедурата, следва да се обръщат не към служители от администрацията на Министерството на образованието и науката, които отговарят за обществените поръчки или за политиката на ведомството в областта на висшето образование, а към Георги Станков, който е съветник в политическия кабинет на министъра на образованието. По закон процедурите по възлагане на обществени поръчки са от компетенциите на администрацията, която е политически независима.

От заданието на поръчката става ясно още, че бъдещият Университет на Третата възраст ще се финансира от бюджета, от такси, които учащите пенсионери трябва да плащат, както и по проекти от еврофондовете.

В университета за възрастни ще има обучение по академични програми, които се изучават и в други ВУЗ-ве, както и програми за здравно обучение и културни обиколки, курсове по физическа култура, изкуства и по изучаване на чужди езици и комуникационни технологии.  

При изготвянето на проекта за създаването на Националния университет на Третата възраст следва да бъде проучен опита, “с цел идентифициране и селектиране на най-подходящите институционални рамки и практики, като се вземат предвид специфичните характеристики в нашата страна, а именно: Националната правителствена политика на Великобритания и Китай; Независима асоциация/НПО – Франция, Италия и Австралия; Филиали към Университети – Франция, Чили, Полша; Директен Университетски мениджмънт – Франция, Бразилия, Канада, Испания, Швеция”. От заданието не става ясно, дали проучването на опита ще става на място в посочените държави или дистанционно през интернет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование