Танев иска криминализиране на "мъртвите души" в училище

4189
Танев иска криминализиране на "мъртвите души" в училище
Снимка: БГНЕС

Нелегалното записване на нелегални ученици е престъпление и то трябва да бъде криминализирано, настоя министърът на образованието Тодор Танев пред бТВ, цитиран от Стандарт нюз.

За пореден път той подчерта, че борбата с „мъртвите души" ще бъде една от основните теми в дневния му ред. Той отбеляза, че има цели училища „фантоми" и подчерта, че знае няколко училища, в които редовно не се провеждат занятия.

Над 1000 деца от центровете за настаняване от семеен тип тръгват на училище

Над 1000 деца и младежи от центровете за настаняване от семеен тип са обхванати от образователната система и ще започнат училище на 15 ...

„Направили сме система, която да проверя, като с нея понякога заобикаляме директори и регионални инспекторати", посочи Танев. „Настоявам да се намери юридическата логика да се криминализира това", заяви той.

„За 9-те месеца, откакто съм министър, се наложи закриването на пет училища, в които отдавна няма ученици. Правя всичко възможно да не се закриват училища. Това е много трудно. Представете си да сте министър и с вашата ръка и вашия подпис да трябва да закриете нещо, което е работило години и от което едно цяло селище загива”, коментира министър Танев.

По думите му има много решения, които могат да се вземат, за да не се стига до затваряне на училища. Сред тях са промени в минималния брой деца в една паралелка, привличане на млади учители и привличане на безработни висшисти за учители. „Правим всичко възможно и по отношение тъй наречените „отпадащи ученици”, които в момента са повече от 3500 на година. Опитваме се да спрем този процес ”, заяви министър Танев.

Той допълни, че промяната в структурата на средното образование, която предвижда основно образование да се завършва в VII клас, а не в VIII, и дава възможност за завършване на училище след X клас - ще помогне за намаляването на броя отпадащи деца от училище. „През миналата година те са били 3282, като най-много са между пети и седми клас”, каза министърът.

Училище със 140-годишна история е пред закриване в Плевенско

Броени дни до първия школски звънец, а и тази година врати ще отворят по-малко училища. За последните 15 години те са намалели с една ч...

Министър Танев заяви също, че ще има увеличение на заплатите на учителите, а не бонуси. „То ще е под 10%, средно около 70 лева на човек и ще трябва да се задържи за следващата година. Затова ще поискаме малко над 100 млн.лв. повече в бюджета, за да има пари и за науката", допълни Танев.

Министърът отказа да коментира по същество резултатите от проверка, които показаха, че в Софийския университет са били сключвани договори за доставка на хранителни стоки без обществени поръчки и че реално от Ректората са плащали много над договорените цени през 2014 г.

„Нападенията срещу Софийския университет са ежедневни и целенасочени", заяви той. По думите му има огромен проблем в ръководството, но убийството на този университет е огромно престъпление. „Нека да не говорим за Софийския университет толкова лекомислено", заяви Танев, който е преподавател в СУ.

За 15 септември нещата вървят по график, увери министърът. По думите му в 57 училища все още текат ремонти, но строителният процес няма да пречи на учебния. Ако все пак се случи нещо такова, ще има санкции", увери той.

Нужно е "правене" и ранно професионално ориентиране в образованието

Никой не се е научил да кара колело от картинки. Ученето се прави чрез правене, особено в инженерните дисциплини. Това коментира по вре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com