Танев бил готов да дискутира всичко, но не и писането на SMS-и и житейския въпрос

6190
Танев бил готов да дискутира всичко, но не и писането на SMS-и и житейския въпрос
Снимка: БГНЕС

Мисля, че не съм сам. Това заяви образователният министър Тодор Танев по повод обявената реформа в образованието.

Нека няма предубеденост. Сега има интензивно, кратко публично обсъждане. Може по някои въпроси да помолим да има удължаване на срока за обсъждане, загатна Танев, след като има опасение, че сроковете за дискусия на предложението на министерството всъщност изтичат. Той уточни, че само за 1-ви и 5-ти клас не бил склонен да се удължава срокът на обсъждане. Точно там има следните предложения за новости – писане на SMS-и в 1-ви клас и отговор на житейски въпрос в 5-ти клас.

КТ "Подкрепа": Програмите за 1 и 5 клас са изработени "на тъмно" в подкрепа на комерсиални интереси

В новите учебни програми за 1-ви и 5-ти клас, предложени от Министерството на образованието и науката (МОН), установяваме, че интересит...

Реформата по същество

На въпрос какво ще учат децата в 11-ти и 12-ти клас, след като няма да има предмети като истори, география и фиолософия, министърът отговори в предаването „Лице в лице” на bTV обясни, че щяло да има обсъждания – с политици и синдикати, защото той бил човек на съгласие.

Мога да ви дам числа – българският език и литература се изучава в училище от 1-ви до 12-ти клас 1955 часа, сега ще се изучава с 36 часа повече. Математиката ще е с 90 часа повече – 1326 часа общо. За историята също щяло да има увеличение на часовете – с 24 часа общо, на 455 часа, но щяло да се набляга на нея в първите класове на гимназията, а в 11-ти и 12-ти ще има наблягане на профилирането преди кандидатстването за висше образование. Философия в последните два класа никога не е имало, заяви Танев, който не пропусна да повтори, че всичко подлежи на обсъждане. Логиката на закона е, че гражданското образование трябва да бъде фактор тогава, когато вече си с един крак вън от средното образование.

Танев подчерта, че със свободно избираемите предмети може да се компенсира всяко желание и няма значение дали училището е в голям град или малко населено място. Вдигат се кратно часовете за свободно избираеми предмети и това дава възможност на всяко училище да определи политиката си, каза образователният министър.

Чиновник от МОН: Езикът не означава изучаване на граматически правила

Езикът не означава изучаване на граматически правила, означава приложение. Това заяви в ефира на bTV чиновникът от образователното мини...

Относно намаляването на часовете по чужд език в профилираните езикови гимназии, Танев обясни, че „се качвало общото равнище”. В осми клас има по 18 часа седмично, а общо са 842 часа, като сега предложението било за 886 часа, но „по-равномерно разпределени”, поясни министърът. Разпределяме часовете между 9-ти и 11-ти клас, добави той.

За намалените часове по физическо възпитание, Танев даде следният довод – досега сме имали 12,7 часа средно на седмица, а в Европа средното ниво било 9,5 часа. Средното за Европа не означава, че това е мостра, която да следваме, съгласи се министърът. Не забравяйте обаче, че сега съществува още един, трети задължителен час по предмета, предупреди Танев.

Министърът на образованието каза и, че с една седмица ще се намали лятната ваканция, като това било договорено със синдиката на учителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование