Синдикат "Образование" иска преосмисляне на текстове от Закона за образованието

4762
Синдикат "Образование" иска преосмисляне на текстове от Закона за образованието
Снимка: Getty Images/Guliver

От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще предложат да се преосмислят поне 10 текста от Закона за предучилищното и училищното образование. Това каза Юлиян Петров, председател на Синдиката. Идеята е те да действат в услуга на учениците, а не да се приемат набързо, каза Петров.

„Един от текстовете е свързан с така наречените атестации, с формата на комисиите, с възможностите, които би могла да има системата”, добави Петров. Според него, в този си вид, дори след 4 години, ще трябва огромен капацитет на училищата и на общините, за да направят атестация на близо 90 000 педагогически специалисти.

„Това трябва да се преосмисли като вариант и чак когато сме убедени, че сме достигнали до оптималния вариант с обективни критерии за оценка на качеството, да започне тази атестация”, каза още Петров.

Кунева отказва да отложи новите учебници за 1 и 5 клас

Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че новите учебници за 1 и 5 клас трябва да бъдат приети, веднага след като бъде изясн...

По същия начин стоят нещата и с инспектиране на училищата, на качеството, на физическата среда.

„Засега още не сме се убедили в кой стандарт трябва да приближим изискванията към учебната сграда – как да изглежда всяко едно училище, как да изглежда детската градина, с какви задължителни елементи като физическа среда трябва да бъде. Оттам нататък да направим един гратисен период, в който всички да влязат в това изискване”, добави Юлиян Петров.

Не бива да се забравя и двусменната организация, която вреди на учениците. Нека да не забравяме и целодневната организация, която е нещо хубаво, но не се спазва и която министерството показва, че ще бъде със затихващи функции, смята Петров. Според него директорите имат стимули за това, че са на двусменна организация. Те имат двойно повече пари при двусменна организация. Стандартът за ученик в целодневно обучение е по-малко от половината, в сравнение с другия стандарт, което обрича на забвение целодневната организация и я прави неатрактивна и неприличаща на тази в Европа и света, добави Петров.

„Ако законът остане в този си вид, след няколко месеца пак ще си говорим за гафове на министерството и пак ще търсим дежурния виновен. Важно е да има реформа и тя да бъде в точната посока”, каза още Юлиян Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com