Ще ни спре ли Европа програмата „Еразъм+“?

99650
Ще ни спре ли Европа програмата „Еразъм+“?
Снимка: Getty Images / Guliver

Ще спре ли Европа единствената програма за образование, обучение, младеж и спорт за следващия програмен период 2014 – 2020 -„Еразъм+“?  Този въпрос тревожи повече от 36 организации и институции, отправили писмо до Министъра на образованието и науката и до Министър – председателя на Република България, пише в свое отворено писмо младежка организация "Кентавър".

В момента новата образователна програма „Еразъм+“, която включва и новата програма „Младежта в действие“, се администрира в България от Национална агенция по програмата – Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към Министерство на образованието и науката, който няма капацитет и визия за управление. Това застрашава реализирането на програмата във всичките й сектори. 

ЕП одобри "Еразъм+"

Европейският парламент даде одобрението си за "Еразъм+" — новата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младеж...

На 13 май 2014 г., от 10,00 ч., в зала „Средец” на „Шератон София Хотел Балкан” ще се проведе официално откриване на програмата, но България все още няма договор с Европейската комисия за „Еразъм+“ и съответно средства за 2014 г. Не се очаква в следващите месеци такъв да бъде подписан, предупреждават от "Кентавър".

Управлението на ЦРЧР е поверено на човек, който няма никакъв опит и визия за осъществяването на програмата. 

Част от „експертния” състав, на който се възлага администрирането на програмата, разработването и прилагането на процедури за ефективно управление и отчитане, е със съмнителен опит и компетенции – езикови и комуникационни (английски език като основен за комуникация с представители на ЕК и други чуждестранни Национални агенции, включително и непознаване на българската граматика и правила за правопис и активна комуникация с бенефициентите), юридически (национално и европейско законодателство) и административни (работа с документи, класифициране и обратна връзка към бенефициентите). 

България рискува да загуби голяма част от средствата, определени за страната и да търпи рестрикции при определяне на годишните бюджети за целия програмен период. 

Клисарова поема програмата "Еразъм+"

Министърът на образованието и науката  Анелия Клисарова ще бъде националения орган за управление на „Еразъм+" – прогр...

В т. 8 на чл. 18 от Регламента за създаване на програма „Еразъм+“ (Регламент на ЕС 1288/2013 от 11.12.2013) ясно е записано, че отпусканото годишно финансиране на всяка държава е базирано на резултатите през изминалата година, както и на реално разплатените средства за същия период.

Неефективната работа на Националната агенция в България (ЦРЧР) по единствения краен срок за образователна мобилност за 2014 г. (17 март 2014 г.) ще доведе до загуба на голяма част от средствата за 2014 г., което означава, че разпределените от ЕК средства през 2015 г. към България ще бъдат намалени, което е недопустимо на фона на спешната нужда от средства за българското образование и младежка политика. От подобна недопустима ситуация със сигурност ще изгуби цялата ни образователна система и атрактивните дейности, с които досега се задържаше вниманието и интереса на учениците към учебния процес и които се реализираха в миналото с програмите „Сократ“, „Леонардо да Винчи“, а в последствие и с „Програма за учене през целия живот“, няма да бъдат възможни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com