СБУ очаква новото ръководство на МОН да преразгледа приетата наредба

4410
СБУ очаква новото ръководство на МОН да преразгледа приетата наредба
Снимка: Getty Images/Guliver

Очакваме новото ръководство на МОН да преразгледа вече подписаната наредба. Това каза председателят на СБУ, Константин Янков.

„Преди всичко да се преразгледа вече подписаната наредба за 1 и 5 клас, тъй като там има сериозни неща, които трябва да бъдат променени. Визирам най-вече 5 клас и предметът География и икономика. Второто нещо, което трябва да се направи, е едно преразглеждане на учебните програми и това, което е заложено в момента за 6 и за 8 клас, но трябва да се даде информация какво ще се случи в останалите класове“, допълни Янков.

По думите му трябва да се отложи приемането на новото учебно съдържание за 1 и 5 клас за следващата учебна година.

Синдикат "Образование" иска преосмисляне на текстове от Закона за образованието

От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще предложат да се преосмислят поне 10 текста от Закона за предучилищното и училищното обра...

Според него трябва да се осъществят и едни по-сериозни дебати по отношение на стандартите, по които се пишат учебниците.

„Законът го приемаха повече от 10 години, а сега най-важната, същинската част на закона-а именно какво да се учи в българското училище, се претупва. Има някакъв дебат, който обаче води до това: „Благодарим ви за участието, чухме вашите предложения, но приемаме това, което безименните чиновници са сътворили в министерските канцеларии“. Надеждите ни са свързани преди всичко със същинската част на реформата, а именно какво да учат нашите деца в следващите 5, 10, 15 или 20 години“, обясни председателят на СБУ, цитиран от Фокус.

Той посочи, че нововъведенията в образованието целят да се олекоти учебното съдържание, учебниците да станат по- ясни и по- разбираеми. Според него, написаното като реформи не съответства на това, което се случва в действителност.

„Смятаме, че добрите практики трябва да бъдат развити с конкретни политики и действия. Ние не казваме, че всичко е лошо, напротив, има много добри неща и политики. Но я няма волята и желанието това да се случи по начина, който ще бъде най-удачен за цялото общество“, обобщи Янков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование