Разкол в Класическата гимназия

50640

Директорът на Националната гимназия за древни езици и култури Мариела Папазова спретна демонстративна сцена в двора на училището тази сутрин.

В 8,30 часа днес родители, които не са съгласни училището да се помещава в порутената сграда на бившето 13 ОУ в опасния район до Женския пазар, имаха уговорка с медии, които да отразят проблема. Хората се бяха събрали на тротоара през улицата срещу училището и разговаряха помежду си.

Родителска среща прерасна в скандал пред НГДЕК

Насрочената за 18.00 часа тази вечер родителска среща на Националната гимназия за древни езици и култури не се състоя, а прерасна в оже...

Още в 8.00 часа някои от децата се обадиха на родителите, за да кажат, че нямат час, тъй като г-жа Папазова е събрала учителите.

Малко преди 9.00 часа пред двора на училището спря полицейска кола, от която излязоха въоръжени представители на реда.  Те обясниха, че са били извикани от директор Папазова, за да не допуснат родители в двора на училището.  Никой от родителите, обаче не беше в двора, нито пък имаше намерение да влиза и да прави ексцесии.

В момента, в който обаче полицаите пристигнаха, учениците вече бяха навън (тъй като все още нямаха часове) и видяха пристигането на полицията, която влезе и в двора.

Малко след това г-жа Папазова, преподавателите и група от ученици се събраха в двора на училището, с транспарант, на който пишеше:  „НДГЕК в ЦЕНТЪРА”. Това отново се случваше в момент, в  който децата трябваше да са в класните стаи, а учителите им - да им преподават.

Класическата гимназия остава в центъра на София

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) остава в центъра на столицата за тази учебна година. Това заяви днес министърът...

Едва след 9,30 учителите и децата влязоха в сградата на училището.

Родителите бяха възмутени от факта, че е прекъснат учебният процес, както и от това, че се правят подобни демонстрации от страна на ръководството, което внася напрежение между учениците.

Припомняме, че общата родителска среща на гимназията, която трябваше да се състои на 31 октомври, бе прекъсната от токов удар, което се е случвало често и понякога децата си светели с телефоните, за да виждат. Час по-късно в двора на училището родителите изразиха неудоволствието си от факта,че децата им трябва учат в неприемливи условия и в един от най-опасните райони в София, при положение, че старата сграда на НГДЕК, намираща се на ул. „Баба” 16 е изцяло ремонтирана.

В края на миналата седмица министърът на културата Петър Стоянович призна, че е наясно, че държавата влиза в нарушение за НГДЕК. При неспазване на изискването за ползване по предназначение на ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ” в столичния квартал "Модерно предградие” (ул. „Баба” 16) като място за обучение на нейни ученици, Министерството на културата ще връща средствата за извършената с европейски средства реновация на сградата, ще търпи санкции от МРРБ, както и от Сметната палата за неправилно разходване на финансови средства.

Кога ще бъде следващата родителска среща, на която родителите може да получат информация за условията, в които учат децата им, все още не е обявено.

Министърът на културата: От революции сме на този хал

Важно е, когато искаш някой да се откаже, да кажеш не само какво ти пречи, а и какво трябва да се направи. Това заяви министърът на кул...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com