Приключи ремонтът на НГДЕК, 13 СОУ става филиал

40336
Приключи ремонтът на НГДЕК, 13 СОУ става филиал
Снимка: Actualno.com

Обновената с европейско финансиране сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в столичния кв. "Модерно предградие" на ул. "Баба"№ 16 вече очаква своите възпитаници след успешното приключване на ремонта, благодарение на който тя вече отговаря на абсолютно всички европейски изисквания и стандарти.

Докато в сградата на Класическата гимназия в "Модерно предградие" се извършваха строително-ремонтните дейности, учениците от НГДЕК бяха временно настанени в бившето 13-то основно училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар в София. След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. "Баба" № 16, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище, съобщиха от Министерство на културата.

Обновяването на сградата на НГДЕК "Константин Кирил Философ" в кв. "Модерно предградие" бе извършено по Оперативна програма "Регионално развитие". С договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПРР в размер на 2, 116 млн. лева бе извършена реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонта на Национална гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" № 16. При реновирането на сградата на НГДЕК бяха извършени редица дейности по изпълнение на мерки за енергийна ефективност на училището на ул. "Баба" № 16 – топлоизолация, подмяна и ремонт на отоплителната и вентилационната инсталация, подмяна на дограмата, въвеждане на енергоспестяващо осветление, подмяна и ремонт на водопроводната и канализационната инсталация, вътрешни преустройства, подмяна на оборудването и обзавеждането, оформяне на дворните площи, създаване и на достъпна среда за лица в неравностойно положение, както и осигуряване на мерки за противопожарна безопасност.

Министърът на културата Вежди Рашидов издаде заповед за поетапното възобновяване на учебния процес в реновираната сграда на училището на ул. "Баба" № 16.

Със съдействието на Столична община сградата на бившето 13-то основно училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар ще остане като филиал на Класическата гимназия. В него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски" и от БАН.

Филиалът дава възможност също така в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com