ПФ няма да подкрепи Кунева за образователен министър, БДЦ ѝ дава осем гласа

3752
ПФ няма да подкрепи Кунева за образователен министър, БДЦ ѝ дава осем гласа
Снимка: БГНЕС

След заседанието на парламентарната група на Патриотичния фронт взехме единодушно решение. Няма да подкрепим кандидатурата на Меглена Кунева за поста министър на образованието. Това каза пред журналисти в народното събрание съпредседателят на ПГ на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов във връзка с номинацията на Меглена Кунева за образователен министър.

„Аргументът ни е един и е изключително сериозен – Меглена Кунева не се ползва с подкрепата на патриотично ориентираните избиратели”, обясни Симеонов.

Симеонов: Не стана ясно защо поискаха оставката на Танев

На по-разширена среща с групите на четирите партии в 16.00 часа днес госпожа Кунева представи своето виждане по отношение на началното,...

От своя страна, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че народните представители от парламентарната група на ПФ са имали различни мнения дали да гласуват „против” или „въздържал се”. „Те ще си гласуват според собствените си виждания”, обясни Каракачанов. „Възлов е министърът на образованието. Още от вчера казваме, че нямаше нужда да се бърза. Виждате какви са обществените реакции. По-правилният подход беше да не се бърза, да се потърси онази фигура за министър на образованието, която ще успокои обществото и ще дъхне увереност, че в българското образование ще настъпи онзи обрат, който очакваме от 20 години”, допълни още той.

Междувременно стана ясно, че повечето депутати от БДЦ ще подкрепят кандидатурата на Кунева. "При решението си ПГ на БДЦ, като се има пред вид, че сме два политически субекта- БДЦ и Народен съюз, се раздели в позицията си за кандидатурата на Меглена Кунева", заяви съпредседател на парламентарната група Красимира Ковачка, цитирана от БГНЕС.

По думите ѝ Кунева ще получи подкрепата на 8 народни представители.

"За останалата част от ПГ г-жа Кунева не беше достатъчно убедителна, че би се справила в този сектор, заедно с работата й като вицепремиер по европейските въпроси", посочи Светлин Танчев, другият съпредседател на БДЦ. "Така че няма да получи нашите гласове, които са 3. Ще гласуваме „въздържали се”, защото смятаме, че тя има достатъчно качества, че е достоен вицепремиер по европейските въпроси, ресор, в който тя се е доказала, че може да ръководи, продължи той. Не искаме да изглежда, че имаме нещо против нея. Останалите двама колеги също са на нашето мнение, но утре те няма да бъдат тук, в НС,защото са в командировка в чужбина", обясни той.

Кунева готова да се срещне с всички, АБВ няма да я подкрепят

Ще направя среща с всички групи, които искат да говоря с мен, за да разберат какво мисля за образованието. Това каза пред журналисти ви...

Според мен, най-важното са прекалено кратките срокове, които тя /Меглена Кунева- бел.ред./ трябва да спази, за да бъдат изпълнени 19-те стандарта, тъй като до момента има само 3 такива готови, отговори Ковачка на въпрос как вижда предизвикателствата пред Кунева като министър на образованието. Кратко е времето, през което тя трябва да има екип, дейност, за да може да се усвоят европейските средства и образованието да се промени, посочи депутатът от БДЦ.

По-рано днес от АБВ обявиха, че няма да дадат гласовете си в полза на Кунева. Гласуването на кандидатурата ѝ ще бъде утре след парламентарния блиц-контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование