Отговорите на матурите изтекоха от МОН "на черно", преди изпитите

36511
Отговорите на матурите изтекоха от МОН "на черно", преди изпитите
Снимка: БГНЕС

Измама или не – верните отговори на матурите по български език и по география изтекоха предварително.

Разследване на Нова телевизия показа „продавач”, който дава верните отговори за български език за по 120 лева, а за география – 150 лева. Да, имам хора от министерството на образованието – такива, които вкарват задачите в компютъра, казва човекът. И действително купените отговори съвпадат с верните. От 40 отговора продавачът обърква само един.

Отговорите от матури 2015

Рано тази сутрин стана ясна темата, по която писаха учениците на матурата по Български език и литература - "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яв...

Засечен беше и потребител във Facebook с името Пейо Яворов, който намекна, че Яворов ще се падне на матурата по български език и литература. Не мога да кажа повече, ще ме надушат колегите от МОН, пише анонимният потребител.

От МОН увериха, че ще започнат проверка на репортажа. Ще окажем пълно съдействие, обещават от образователното министерство и по-точно заместник-министър Ваня Кастрева.

Матурите

Какви ще са критериите за оценка на днешните матури? При дванадесетокласниците изискванията са да е създаден цялостен текст и да са спазени нормите на българския книжовен език. За седмокласниците се иска добър преразказ. По отношение на скалата за оценяване ще бъде утвърдена по-късно. През миналата година при максимален резултат от 100 точки, изкарани 23 пункта означаваха тройка. При два посочени отговора в теста на един въпрос, оценяващите ще броят грешка.

Ето какво се падна на изпита по БЕЛ при седмокласниците

"На изток от запада" на Мирослав Пенков е текстът, който се падна на втория модул на изпита по български език и литература на националн...

За четвърта поредна година матурите по български език и литература за дванадесетокласниците беше две в едно – тест плюс есе. Седмокласниците правеха преразказ.

Според БНТ днес, 20 май, са заловени 33 преписвачи. Имало е общо 4300 камери, с които зрелостниците са били следени, както и 10 000 квестори, които да пречат да се преписват. Мобилните телефони в училищата пък са били заглушавани.

Резултатите от изпитите ще излязат до 9 юни, а от външното оценяване на седмокласниците - до 3 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование