Орязани предмети и кандидатстване след 10 клас, Танев: Ще свикнете

63455
Орязани предмети и кандидатстване след 10 клас, Танев: Ще свикнете
Снимка: БГНЕС

Учениците ще имат възможност да сменят гимназията и след 10 клас. Възможно е в този период да се оформи втора кандидат-гимназиална кампания, като причината е фактът, че във втория етап на гимназията се учат основно профилиращи предмети, признаха от МОН, предаде Стандарт нюз.

Съгласно новия училищен закон в 11 и 12 клас учениците учат само 6 задължителни предмета - български, математика, два чужди езика, физическо и гражданско образование. По 20 часа седмично обаче те ще учат профилиращи дисциплини, с които след това ще кандидатстват в университет. Ако учат в професионална гимназия, в тези 20 часа ще учат предмети, свързани с бъдещата им професия. Проблем обаче възниква, ако ученикът е в град, в чието училище липсва профилът, с който той ще кандидатства. Например училището е с хуманитарен профил, а той желае да кандидатства медицина. В такъв случай след 10 клас детето трябва да избере училище, в което се преподава желания от него профил, дори то да е в друг град. Други ученици пък чисто и просто в 10 клас се преориентират в избора си или едва тогава решават към коя професия ще се насочат. Те също ще трябва да кандидатстват в друго училище.

Учители по география на символичен протест заради дискриминация на предмета

Учители по география излизат на символичен протест срещу проект на Министерство на образованието за намаляване на часовете по географи...

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че това не е притеснително, защото на 16 години децата можели да направят дори по-мотивиран и осъзнат избор, отколкото на 14. Тя посочи, че все още не са решили как ще става приемът след 10 клас, но е възможно той да бъде с резултатите от националното външно оценяване, което ще се провежда в края на първия етап на гимназията. МОН ще разпише и възможност приемът в математически гимназии след 4 клас да става с резултата от миниматурите.

От министерството посочиха, че всички знания, които децата трябва да усвоят по история и география, се свалят до 10 клас и часовете по чужди езици са по-малко именно заради това. За сметка на това езиковите гимназии ще могат да учат интензивно език в 11 и 12 клас. Просветният министър Тодор Танев посочи, че гражданско образование ще се учи само в 11 и 12 клас, въпреки че първоначалната идея бе то да започва от 9. Танев посочи също, че за първи път до 10 клас ще се учат музика и изобразително изкуство. "Ако някой напише, че ги режа, нека да ми каже до кой клас баба му е учила музика, ако изобщо има средно образование", заяви той.

Необходимо е успокояване на образователната система, за да може резултатите от направените промени да бъдат максимално полезни за учениците, заяви Танев, цитиран от БГНЕС.

Министър Танев коментира, че това е значителна реформа в практическата част, след направената законодателна промяна в сферата на училищното образование.

Тази промяна е излизане от традициите и като всичко ново, консерваторите няма да я приемат, но с течение на времето обществото ще приеме новите промени, смята министърът. Той обаче заяви, че са възможни още промени, ако обществото поиска такива.

Според Танев образователната система у нас има нужда от нова философия от това са водени и направените промени. Идеята е да се даде повече автономия на училищата, които да разпределят свободно избираемите предмети след 10 клас по свое желание.

Вече основно образование ще се получава след завършен 7 клас, а общообразователните предмети ще се изучават до 10 клас. В 11 и 12 клас ще се изучават основните предмети, като превес ще имат специализираните според профила на училището предмети. Целта на това е да се подготвят по добре учениците за последваща професионална степен в университетите, посочи Танев.

Според Евгения Костадинова, която представи програмата, е възможно реформата да доведе до ново напрежение сред учители и ученици след 9 клас, когато децата ще се насочват към специализирани гимназии, в които да учат това, което искат след това да им стане професия.

Сред новостите е увеличението на броя на избираемите предмети като по този начи ще се даде възможност за “самопрофилиране” на отделните училища.

При представянето на новата програма стана ясно и, че към момента дори след направената промяна броят на часовете, които са средни за Европейския съюз по роден език, математика и природни науки, е по-голям от този, който учат българчетата в родните училища.

 

Новото училище: Как се пише sms - в 1 клас, отговор на житейски въпрос - в 5 клас

В последните дни на няколко пъти в социалните мрежи избухват бунтове срещу проектите на МОН за нови учебни планове и програми. Причинат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com