Николай Денков е подал оставка като зам.-министър на образованието

3999
Николай Денков е подал оставка като зам.-министър на образованието
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на образованието Николай Денков е депозирал оставката си в понеделник. Той отговаряше за висшето образование и за усвояването на средствата по ОП "Наука и образование".

Пред БНР Денков каза, че не е имал пререкания с министър Меглена Кунева, но мотивът за оставката му е, че тя има право да си избере екип, с който да работи, като той смята, че не би се вписал добре в него.

Николай Денков е преподавател в Химическия факултет на Софийския университет.

Само един от всеки трима безработни и неучещи младежи се е записал на трудовата борса

31% - това е нивото на успех на 98-те младежки медиатори, които бяха назначени от социалното министерство да убеждават връстниците си д...

Преди няколко дни той заяви, че ключът към реформата на висшето образование е в разбиването на порочния кръг "количество за сметка на качество".

"Трябва 2 пъти да се намали приблизително броят на студентите в България. Ние в момента финансираме, и то от държавата, 80% от завършващите абсолвенти, при положение, че европейската цел е 40%. Ние имаме 50% висшисти, които завършват и 5 години след това не могат да си направят работа за висше образование", заяви той.

Неофициално

Източник на в. "Сега" казва, че проф. Денков е бил умишлено изолиран от работата по ОП "Наука и образование", а новият екип на Кунева е пратил делегация до Брюксел в опит да издейства промени в нея. От ЕК обаче отговорили, че фокусът трябва да е единствено към бързо стартиране на подготвените вече мерки. Източникът ни твърди, че всички документи по двете мерки за наука са били готови и са чакали над месец подпис от Кунева. "Големият въпрос е кой ще влезе в оценителните комисии, които ще одобряват проектите, точно тук е заровено кучето", коментира запознат с подготовката на програмата. По думите му екипът на проф. Денков е подготвил покана за външни, независими оценители, която е била одобрена от ЕК. С влизането на новия екип на Кунева в МОН обаче правилата за избирането им могат да се променят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com