Нов рекорд за "Еразъм" — обменът на студенти е нараснал с 8,5 %

8687
Нов рекорд за "Еразъм" — обменът на студенти е нараснал с 8,5 %
Трите най-популярни дестинации за студентите през 2010 — 2011 г. са били Испания, Франция и Великобритания

Двадесет и пет години след началото на програма „Еразъм“ тя е най-известната програма на ЕС и най-успешната схема за обмен на студенти в света.

През академичната 2010 — 2011 г. повече от 231 000 студенти са получили стипендии по „Еразъм“ за образование или обучение в чужбина, което представлява нов рекорд и увеличение с 8,5 % в сравнение с предходната година. Благодарение на акцента върху езиците, адаптивността, опознаването на чужди култури и лидерските качества „Еразъм“ осигурява на младите хора жизненоважни умения, за да се подобрят шансовете им да започнат работа и да се стимулира личностното им развитие. От започването на програмата през 1987 г. повече от 2,5 милиона европейски студенти са получили възможността да заминат зад граница с цел обучение във висше учебно заведение или професионален стаж в някое дружество. Ако се запазят настоящите тенденции, Европейският съюз ще постигне целта си да подпомогне 3 милиона студенти в рамките на „Еразъм“ до 2012 — 2013 г., съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Попова с идея за "глобална българска студентска общност"

За създаване на "глобална българска студентска общност" се обяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на среща с български студе...

Трите най-популярни дестинации за студентите през 2010 — 2011 г. са били Испания, Франция и Великобритания. Испания е също така държавата, която е изпратила най-много студенти в чужбина, следвана от Франция и Германия. Люксембург е изпратил най-много студенти в чужбина спрямо общия брой на студентите в страната. Бюджетът, заделен за 2010 — 2011 г. в рамките на „Еразъм“ за мобилност на студенти и персонал, е бил в размер на около 460 млн. евро.

„Програмата „Еразъм“, чиято сребърна годишнина празнуваме през тази година, е един от най-големите успехи на Европейския съюз. Числата говорят сами за себе си – и щяха да бъдат дори още по-големи, ако разполагахме с необходимите ресурси, за да отговорим на търсенето. В тези трудни времена уменията, придобити чрез обучение и стажове по „Еразъм”, са по-ценни от всякога“, заяви Андрула Василиу, европейски комисар по образованието, културата, многоезичието и политиката за младежта.

От всички студенти, получили подкрепа по програма „Еразъм“ през 2010 — 2011 г., 190 000 са избрали да прекарат до 12 месеца от следването си в чужбина в университет или друго висше учебно заведение в някоя от 32-те държави, участвали в инициативата през този период (27-те държави членки, Хърватия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Турция; Швейцария е 33-ата държава, която се включи в „Еразъм“ от 2011 — 2012 г.). В сравнение с 2009 — 2010 г. броят на студентите, избрали варианта за обучение, се е увеличил със 7,2 %.

Професионалните стажове във фирми в чужбина се подкрепят от програма „Еразъм“ от 2007 г. насам и стават все по-популярни. През 2010 — 2011 г. всеки шести студент по програма „Еразъм“ (или общо почти 41 000 студенти) е предпочел този вариант. Това представлява увеличение с 15 % спрямо предходната година.

25 години „Еразъм”

Програма „Еразъм” е най-успешната за обмен на студенти в света. Тази година тя отбелязва 25-ата си годишнина. От създаванет...

В повечето от участващите държави кандидатурите бяха значително повече от наличните стипендии по „Еразъм“. Средният размер на месечната стипендия, предназначена за покриване на част от допълнителните разходи за пребиваване в чужбина и пътуване, бе 250 евро, т.е. малко по-малко от предходната година (254 евро), което позволи на повече студенти да се възползват от програмата.

Освен това бяха отпуснати 40 000 стипендии на университетски преподаватели и служители за преподаване или обучение в чужбина, което е с 13 % повече от предходната година.

 

Редактор: Яна Баярова

10 000 българи са приети в британски университети през 2011 г.

От 2007 г. се увеличава броят на българските кандидат-студенти във Великобритания, като през 2011 г. почти 10 000 българи се записаха в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com