Училища записвали несъществуващи ученици

11339
Училища записвали несъществуващи ученици

В някои от средищни училища, поемащи деца от закрити или преструктурирани училища, са били записвани несъществуващи ученици, за да могат да се ползват повече средства. Това гласи част от доклада на Сметната палата за изпълнението на Националната програма "Оптимизация на училищната мрежа", пише Новинар.

Според анализите най-сериозна част от средствата по програмата са отивали за обезщетения на учители и персонал. Одитът посочва, че не е развита ефективна и оптимална мрежа от училища, отговаряща на интересите и способностите на учениците и на социално икономическия профил на съответния регион от страната.

Това била и причината за отпадане на част от учениците от преструктурираните училища, тъй като по този начин не се осигурявала възможност на всяко дете и ученик да получава качествено образование.

Ревизията за периода от началото на 2009 г. до юни 2011 г. показва, че средствата, предвидени за приемането на програмата по първоначални разчети за трите години, са в размер на 96 млн. лв., а по уточнен план - 63 млн. лв.

Одитът показва, че е постигната ниска степен на ефективност на фактическите спрямо първоначалните разчети на целевите стойности по показателите за изпълнение за оптимизиране на училищната мрежа и на мрежата от професионални училища.

Експертите отбелязват, че е липсвал интерес от страна на общините да кандидатстват за средства, с които да ремонтират училищата и да подобрят материалната база. Така парите били пренасочвани за изплащане на обезщетения на персонала на училищата.
 
1440 са отпадналите ученици, които са насочени към средищни или приемащи училища. Записаните в училищната документация на средищното или приемащото училище пък са 1391. Незаписаните в приемащото училище са 49, а непосещаващите такова училище 10.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com