Недко Минков, ВУЗФ: Има глад за комбинирани специалисти

45482
Недко Минков, ВУЗФ: Има глад за комбинирани специалисти
Само 15% от акредитираните висши училища следят реализацията на студентите си

 

Комбинираните специалности и интердисциплинарните умения, като например финансов мениджмънт в здравеопазването, бизнес управление и технологии, маркетинг и т.н. ще стават все по-търсени от бизнеса.

Това коментира пред Expert.bg Недко Минков, директор на Център за дистанционно обучение във Висшето училище по застраховане и финанси.

Защо е важна магистратурата, от какви специалисти има нужда бизнеса, какви са предимствата на частното пред държавното образование, следят ли университетите как се реализират техните възпитаници? Вижте какво коментира Минков по тези и други въпроси.

*   *   *

Защо е добре да се завърши магистърска степен? Взима ли се предвид тя от работодателите и фактор ли е за по-голямо възнаграждение?

Магистърската степен със сигурност отваря повече врати - когато човек си търси работа по-доброто образование го прави по-конкурентоспособен. За някои позиции тя е задължително условие и ако липсва може, да стане пречка да получи работата, за която кандидатства. Според проучвания на водещи HR компании в страната, все повече кандидати за една отворена позиция владеят два или повече чужди езика и са с магистърска степен, което означава, че средата на пазара на труда става все по-конкурентна. Освен това магистратурата е полезна и с това, че тя профилира и канализира знанията, придава им повече практичност, приближава ги до работната среда.

Към какви магистърски програми проявяват най-голям интерес студентите? Колко средно струва една магистратура? Имате няколко съвместни магистърски програми – как ще оцените интереса към тях в сравнение с традиционните?

В нашия университет най-търсените магистърски програми са „Финансов мениджмънт и маркетинг”, „Корпоративен контрол и икономически анализи” и „Счетоводство и управленски анализи”. Семестриалните такси са от порядъка на 550 евро, не се различават от таксите в останалите икономически университети в София.

По отношение на съвместните програми – има сериозен интерес и към тях, разбира се. Интересът е и към трите съвместни магистърски програми с University of Sheffield – „Маркетинг, реклама и връзки с обществеността”, „Банково дело и финанси” и „Бизнес мениджмънт и технологии”, както и към съвместната програма с Института за предприемачи на Cisco. Но това не е неочаквано, защото програмите с University of Sheffield дават възможност на студентите да придобият световно призната английска диплома в България, и то от един от най-старите британски университети, който е на първо място в Англия за 2011 година, и е сред 20-те най-добри в самата Великобритания, сред 100-те най-добри в света, с 5-ма Нобелови лауреати в академичния състав. Студентите по тези програми получават британска диплома без да пътуват до Англия, на два пъти по-ниски такси от връстниците си в Обединеното кралство.

Има ли интерес към дистанционната форма на обучение, предпочитана ли е пред редовната?

Определено има интерес към дистанционната форма на обучение, заради предимствата, които тя предлага, специално за всички работещи хора – бакалаври и магистри. Не може да се каже, че дистанционната форма е предпочитана пред редовната, по-скоро работещите студенти имат още една възможност. Това е нашата цел – да бъдем гъвкави и да осигурим на студентите на ВУЗФ повече възможности, да отговорим по най-добрия начин на нуждите им.

Има доста български студенти, които започват обучението си в чужбина, но впоследствие се завръщат в България. Какви възможности има за тях да продължат обучението си тук?

Тези студенти, които са започнали следването си в чужбина, но поради някаква причина са решили да се върнат в България, могат да продължат обучението си в съвместни програми на български и чуждестранни университети. След завършването на тези програми те ще придобият диплома от чуждестранен университет, но без да напускат България.

Както споменах, във ВУЗФ работим по съвместни програми с University of Sheffield. Освен това предлагаме пълен академичен трансфер и признаване на кредити според Европейската ECTS и българската законова рамка. Няма ограничения и във формата на обучение – тоест, тези студенти могат да продължат в редовна, задочна или дистанционна форма на обучение.

Какви са нуждите на бизнеса? Какви специалисти ще се търсят през следващите години и как университетите отговарят на това търсене?

Нуждите на бизнеса са постоянно променяща се величина. Това, което според нас ще се търси все повече, са комбинираните специалности и интердисциплинарните умения, като например финансов мениджмънт в здравеопазването, бизнес управление и технологии, маркетинг и т.н. Именно на това търсене се опитваме да отговорим и ние, като предлагаме съвместни програми и комбинираме специалности.

Какви нови и по-различни магистърски програми предлага ВУЗФ?

Най-новата ни магистърска програма е по специалността „Корпоративна социална отговорност (финансов мениджмънт)”. Това е наш съвместен проект с Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, CSR Bulgaria и Intertek Moody. Създадохме тази програма в отговор на нуждите на бизнеса. Още в края на миналата година експерти от Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси направиха извода, че през следващите години все повече и повече ще се търсят специалисти по корпоративна социална отговорност и всяка компания, която се ориентира към управлението на социалната отговорност на ниво бизнес стратегия и бизнес процеси, ще има нужда от подготвени експерти.

Вече започна и учебната година за първите студенти в съвместната ни програма по „Предприемачество и финанси”, която обявихме миналата година заедно с Института за предприемачи на Cisco.

Смятате ли, че в България системата на оценяване е обективна?

Изградена е в максимално възможния вариант на обективност. Проблеми се наблюдават в прилагането й.

Как ще оцените конкуренцията между частните университети в България? Има ли криза за платеното висше образование?

В момента има демографска криза и тя е обективен фактор, който влияе върху приема на студенти във всички висши училища в страната.

Що се отнася до конкуренцията – българският пазар за висше образование е изключително малък. ВУЗФ не се сравнява и не се конкурира с никой частен или държавен университет. Просто се стремим да предлагаме елитно образование в направление „икономика”.

В България висшето образование в държавен университет е предпочитано пред частното поради голямата разлика в цената. Последното често се избира като последна, макар и скъпо платена врата към мечтаното студентство. За съжаление у нас все още критерият качество не е фактор за избор на частен или държавен университет, а цената. Как може да са промени това? Не е ли твърде скъпо за българския студент на фона на символичните такси в държавните университети? Какви са предимствата на частното пред държавното обучение?

Скъпото частно образование и евтиното държавно образование постепенно се превръщат в развенчан мит. Още миналата година например във ВУЗФ изравнихме таксите на някои от магистърските програми с тези на два от най-големите държавни университети.

Най-важното при една инвестиция е възвращаемостта – в конкретния случай, показателна за възвращаемостта е професионалната реализация на студентите. За последните пет години по данни на НОИ над 90% от студентите на ВУЗФ се реализират успешно по специалността си.

Доколко училището е ангажирано с реализацията на студентите след завършването им?

Мога да кажа, че в изключителна степен сме ангажирани с реализацията на студентите си. Преди около две години проведохме проучване за това дали университетите в България следят кариерното развитие на възпитаниците си и се оказа, че само 15% от акредитираните висши училища го правят. Ние следим кариерната реализация, това е един от основните критерии за оценка на един университет.

За консултирането, информирането и съдействието при организирането на стажове за нашите студенти се грижи Центърът за кариерно развитие към ВУЗФ. Експертите от центъра са в постоянна връзка с нашите партньори, които са не само финансови, застрахователни и банкови институции, но и големи компании от различни икономически сектори.

Как може да бъде преборена дезангажираността на българския бизнес към образованието на служителите?

Естественият регулатор на всички стопански отношения е самият пазар и той, според нас, ще постави повечето бизнес играчи пред определен избор – или да добият нови умения и да влязат в нови икономически ниши, или да продължат да свиват присъствието си на пазара по стария начин. Неслучайно Европейският съюз поставя сред своите най-големи приоритети повишаването на конкурентоспособността и тясната специализация на гражданите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование