X
 
 
 
 
X

Недко Минков, ВУЗФ: Има глад за комбинирани специалисти

29971 0
photo of Недко Минков, ВУЗФ: Има глад за комбинирани специалисти
  • Принтирай страницата
  • T T
 

Само 15% от акредитираните висши училища следят реализацията на студентите си

 

Комбинираните специалности и интердисциплинарните умения, като например финансов мениджмънт в здравеопазването, бизнес управление и технологии, маркетинг и т.н. ще стават все по-търсени от бизнеса.

Това коментира пред Expert.bg Недко Минков, директор на Център за дистанционно обучение във Висшето училище по застраховане и финанси.

Защо е важна магистратурата, от какви специалисти има нужда бизнеса, какви са предимствата на частното пред държавното образование, следят ли университетите как се реализират техните възпитаници? Вижте какво коментира Минков по тези и други въпроси.

*   *   *

Защо е добре да се завърши магистърска степен? Взима ли се предвид тя от работодателите и фактор ли е за по-голямо възнаграждение?

Магистърската степен със сигурност отваря повече врати - когато човек си търси работа по-доброто образование го прави по-конкурентоспособен. За някои позиции тя е задължително условие и ако липсва може, да стане пречка да получи работата, за която кандидатства. Според проучвания на водещи HR компании в страната, все повече кандидати за една отворена позиция владеят два или повече чужди езика и са с магистърска степен, което означава, че средата на пазара на труда става все по-конкурентна. Освен това магистратурата е полезна и с това, че тя профилира и канализира знанията, придава им повече практичност, приближава ги до работната среда.

Към какви магистърски програми проявяват най-голям интерес студентите? Колко средно струва една магистратура? Имате няколко съвместни магистърски програми – как ще оцените интереса към тях в сравнение с традиционните?

В нашия университет най-търсените магистърски програми са „Финансов мениджмънт и маркетинг”, „Корпоративен контрол и икономически анализи” и „Счетоводство и управленски анализи”. Семестриалните такси са от порядъка на 550 евро, не се различават от таксите в останалите икономически университети в София.

По отношение на съвместните програми – има сериозен интерес и към тях, разбира се. Интересът е и към трите съвместни магистърски програми с University of Sheffield – „Маркетинг, реклама и връзки с обществеността”, „Банково дело и финанси” и „Бизнес мениджмънт и технологии”, както и към съвместната програма с Института за предприемачи на Cisco. Но това не е неочаквано, защото програмите с University of Sheffield дават възможност на студентите да придобият световно призната английска диплома в България, и то от един от най-старите британски университети, който е на първо място в Англия за 2011 година, и е сред 20-те най-добри в самата Великобритания, сред 100-те най-добри в света, с 5-ма Нобелови лауреати в академичния състав. Студентите по тези програми получават британска диплома без да пътуват до Англия, на два пъти по-ниски такси от връстниците си в Обединеното кралство.

Има ли интерес към дистанционната форма на обучение, предпочитана ли е пред редовната?

Определено има интерес към дистанционната форма на обучение, заради предимствата, които тя предлага, специално за всички работещи хора – бакалаври и магистри. Не може да се каже, че дистанционната форма е предпочитана пред редовната, по-скоро работещите студенти имат още една възможност. Това е нашата цел – да бъдем гъвкави и да осигурим на студентите на ВУЗФ повече възможности, да отговорим по най-добрия начин на нуждите им.

Има доста български студенти, които започват обучението си в чужбина, но впоследствие се завръщат в България. Какви възможности има за тях да продължат обучението си тук?

Тези студенти, които са започнали следването си в чужбина, но поради някаква причина са решили да се върнат в България, могат да продължат обучението си в съвместни програми на български и чуждестранни университети. След завършването на тези програми те ще придобият диплома от чуждестранен университет, но без да напускат България.

Както споменах, във ВУЗФ работим по съвместни програми с University of Sheffield. Освен това предлагаме пълен академичен трансфер и признаване на кредити според Европейската ECTS и българската законова рамка. Няма ограничения и във формата на обучение – тоест, тези студенти могат да продължат в редовна, задочна или дистанционна форма на обучение.

Какви са нуждите на бизнеса? Какви специалисти ще се търсят през следващите години и как университетите отговарят на това търсене?

Нуждите на бизнеса са постоянно променяща се величина. Това, което според нас ще се търси все повече, са комбинираните специалности и интердисциплинарните умения, като например финансов мениджмънт в здравеопазването, бизнес управление и технологии, маркетинг и т.н. Именно на това търсене се опитваме да отговорим и ние, като предлагаме съвместни програми и комбинираме специалности.

Какви нови и по-различни магистърски програми предлага ВУЗФ?

Най-новата ни магистърска програма е по специалността „Корпоративна социална отговорност (финансов мениджмънт)”. Това е наш съвместен проект с Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, CSR Bulgaria и Intertek Moody. Създадохме тази програма в отговор на нуждите на бизнеса. Още в края на миналата година експерти от Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси направиха извода, че през следващите години все повече и повече ще се търсят специалисти по корпоративна социална отговорност и всяка компания, която се ориентира към управлението на социалната отговорност на ниво бизнес стратегия и бизнес процеси, ще има нужда от подготвени експерти.

Вече започна и учебната година за първите студенти в съвместната ни програма по „Предприемачество и финанси”, която обявихме миналата година заедно с Института за предприемачи на Cisco.

Смятате ли, че в България системата на оценяване е обективна?

Изградена е в максимално възможния вариант на обективност. Проблеми се наблюдават в прилагането й.

Как ще оцените конкуренцията между частните университети в България? Има ли криза за платеното висше образование?

В момента има демографска криза и тя е обективен фактор, който влияе върху приема на студенти във всички висши училища в страната.

Що се отнася до конкуренцията – българският пазар за висше образование е изключително малък. ВУЗФ не се сравнява и не се конкурира с никой частен или държавен университет. Просто се стремим да предлагаме елитно образование в направление „икономика”.

В България висшето образование в държавен университет е предпочитано пред частното поради голямата разлика в цената. Последното често се избира като последна, макар и скъпо платена врата към мечтаното студентство. За съжаление у нас все още критерият качество не е фактор за избор на частен или държавен университет, а цената. Как може да са промени това? Не е ли твърде скъпо за българския студент на фона на символичните такси в държавните университети? Какви са предимствата на частното пред държавното обучение?

Скъпото частно образование и евтиното държавно образование постепенно се превръщат в развенчан мит. Още миналата година например във ВУЗФ изравнихме таксите на някои от магистърските програми с тези на два от най-големите държавни университети.

Най-важното при една инвестиция е възвращаемостта – в конкретния случай, показателна за възвращаемостта е професионалната реализация на студентите. За последните пет години по данни на НОИ над 90% от студентите на ВУЗФ се реализират успешно по специалността си.

Доколко училището е ангажирано с реализацията на студентите след завършването им?

Мога да кажа, че в изключителна степен сме ангажирани с реализацията на студентите си. Преди около две години проведохме проучване за това дали университетите в България следят кариерното развитие на възпитаниците си и се оказа, че само 15% от акредитираните висши училища го правят. Ние следим кариерната реализация, това е един от основните критерии за оценка на един университет.

За консултирането, информирането и съдействието при организирането на стажове за нашите студенти се грижи Центърът за кариерно развитие към ВУЗФ. Експертите от центъра са в постоянна връзка с нашите партньори, които са не само финансови, застрахователни и банкови институции, но и големи компании от различни икономически сектори.

Как може да бъде преборена дезангажираността на българския бизнес към образованието на служителите?

Естественият регулатор на всички стопански отношения е самият пазар и той, според нас, ще постави повечето бизнес играчи пред определен избор – или да добият нови умения и да влязат в нови икономически ниши, или да продължат да свиват присъствието си на пазара по стария начин. Неслучайно Европейският съюз поставя сред своите най-големи приоритети повишаването на конкурентоспособността и тясната специализация на гражданите.

 

Редактор:
Рейтинг: 0.0 от 5 - actualno.com
Теми в развитие: Македония | Валежи | Украйна
Всички Мъж Жена
Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментара
Уникална трансплантация даде нов шанс за живот на малко бебе. Медиците от УБ "Лозенец" в София успешно извършиха чернодробна трансплантация на 2-...
Знаете ли, че

Според ООН, ако продължаваме да живеем по този начин, през 2030 г. ще ни е необходим еквивалента на две планети, за да поддържаме начина си на живот.

Последно в актуално

Затвори