Наши студенти ще съдят Великобритания за заемите

54035
Наши студенти ще съдят Великобритания за заемите
Снимка: Getty Images / Guliver

Български и румънски студенти ще съдят правителството на Великобритания за дискриминационно отношение. Причината за крайната мярка е спирането на студентските заеми и грантове на студентите от двете източноевропейски страни. По думите на потърпевшите младежи определени политици на Острова използват тези ограничения, за да демонстрират опитите си за ограничаване на имиграцията, пише в. Монитор.

„Тези младежи са дискриминирани по политически причини, събираме доказателства и ще влезем в съдебна зала до седмица", категоричен е Стюарт Стиванс, който се е наел да представлява потърпевшите младежи.

Група от около 20 студенти, които представляват стотиците учащи със спрени плащания, ще предизвика управляващите в правителството на Дейвид Камерън в съда. По думите им това е нарушение на закона и отявлена дискриминация, пише и в. „Гардиан".

Правителството спря плащанията на стотици студенти от България и Румъния след като се появиха доклади, че рязко са зачестили кандидатурите за финансова помощ от двете страни. Мярката съвпада и с вихрещата се антибългарска кампания по вестниците на Острова след отпадането на ограниченията за работа във Великобритания. Румънски политици се опитаха да защитят гражданите си в Обединеното кралство, обвинявайки британските власти в ксенофобско отношение.

По време на посещението си в Лондон външният министър Кристиян Вигенин повдигна въпроса за запорираните заеми и получи уверение, че се работи по темата и скоро всеки, който има право на финансова помощ, ще я получи. До момента едва на няколко десетки младежи са възобновени вноските. По време на визитата на президента Росен Плевнелиев в

Обединеното кралство през март спрените студентски заеми ще е една от водещите теми на разговори.

Протести в защита на българче, отнето във Великобритания

Протести в защита на Елисавета Попова, чиято дъщеря Меган беше отнета от съд във Великобритания, ще има днес и утре в София. Те ще са п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com