"Най-успешните матури" според Танев - с брутални схеми за преписване

30750
"Най-успешните матури" според Танев - с брутални схеми за преписване
Снимка: БГНЕС

В професионалната гимназия „Васил Левски” в Ихтиман учителите решават матурите на възпитаниците си, за да не бъдат уволнени! Това е част от картинката на "най-успешните матури" според образователния ни миистър Тодор Танев.

Вече бивши служители на училището споделиха пред Нова телевизия, че причината да правят това е да се вземе бюджет за учебното заведение. Както добре се знае, принципът за разпределение на делегираните бюджети е парите следват ученика.

Разкриха кой стои зад Facebook профила на Пейо Яворов

Човекът зад Facebook профила на Пейо Яворов, който пожела успех на зрелостниците вечерта преди матурата, е локализиран от полицията, но...

Каква е схемата – в 8:00 МОН изпраща матурата. Освен на учениците обаче, матурата се предава на екип от учители, които я решават и пращат SMS на учениците. Пращала съм SMS от служебния телефон на директорката – г-жа Гергана Йорданова, каза една от учителката. Йорданова е общински съветник от ГЕРБ.

Как можете да докажете твърденията си – ще видите, че над 99% от резултатите на „Васил Левски” ще са двойки, заяви преподавателят. Защо – защото е подаден сигнал, заради който МОН за затегнали контрола и са следили изкъсо матурата.

Експертът от МОН Лазар Добрев потвърди, че след като излязат резултатите, ще има доказателства. Тази схема на преписване работи в доста училища, заяви Добрев. Вече в четири области – Разлог, Златоград, 11 училища в Кърджали, има такива схеми, добави той. И призна, че един ученик е казал лично на него, че „една госпожа” му е пращала SMS-и с верните отговори, но не е споделил името ѝ. Целта е все пак учениците да завършат, за да се запази бройката ученици за училището, бройката преподаватели, посочи експертът.

Не можем да кажем дали високите резултати в Кърджалийско от минали години са подправени, но ще можем да направим сравнение с тази година, каза още Добрев. Начините да се преписва са изключително много, обясни той. Един от популярните начини е, разбира се, тоалетната. От монитора наблюдавах един зрелостник как със смартфон „постоянно си гледа часовника”, заяви експертът. Освен това в книжарниците се продавали и пищови за съответния писател. Въпрос на добра организация, каза Добрев.

Петима квестори вардят незрящ седмокласник на матура

Петима квестори пазят незрящо момче на матурите в Пловдив да не преписва. Детето е в седми клас, на 100% сляпо и е пълен отличник. Майк...

По отношение на профила във Facebook „Пейо Яворов” Добрев коментира, че имало профили и на други писатели. Той не потвърди информацията, че МВР вече е локализирало IP адреса, от който се е появил и писал въпросният „писател”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com