МОН ще коригира формулата на делегираните бюджети

18956
МОН ще коригира формулата на делегираните бюджети
Снимка: Thinkstock

В новия Закон за предучилищно и училищно образование е предвидена корекция във формулата за определяне на делегираните бюджети. Това заяви в Русе зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

"Не бихме искали училищата и учителите да бъдат строго зависими от броя на своите ученици. Има много други обстоятелства, които също са от значение при финансирането на учебните заведения", заяви още тя.

Бюджетите за училищата ще бъдат ревизирани, казва образователният министър

Ще има оптимизация на делегираните бюджети, но за целта ще се направят външни оценки. Това каза пред Нова телевизия министърът на образ...

Кастрева сподели, че и тази година няма увеличение на средствата за ремонт на училищните сгради. "Образованието е обществено дело и ние разчитаме на първо място на общините, които в много случаи са изключително грижовни. Трябва да отбележа, че има и много възможности през различни европейски проекти", каза Кастрева, цитирана от КРОСС.

Въпреки че Министерството на образованието и науката няма пряко отношение към финансирането и към собствеността на сградата на училището в Казанлък, чиято стена падна миналата седмица, със заповед е назначена и проверка от страна на МОН. Резултатите се очаква да бъдат готови до края на седмицата.

Ваня Кастрева бе в Русе за откриването на Балканската олимпиада по информатика, която стартира днес в Русенския университет. В нея участват представителни отбори на 11 балкански страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Като домакин България участва с два национални отбора и отбор на града домакин - Русе, предаде БГНЕС.

"Това е едно изключително събитие на Балканите и особено за България, нашите информатици имат име на едни от най-добрите, така че се надявам да бъде едно силно състезание на знания, и в което да победят най-добрите. Най-много ще подкрепям българския отбор, защото все пак имаме достатъчно традиции, а е важно това което наследяваш да го пренесеш успешно в бъдещето", заяви Кастрева.

50% от младите безработни са с ниско образование

50% от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско средно образование. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование