МОН реши да не намалява часовете по физическо, дори иска да ги увеличава

6401
МОН реши да не намалява часовете по физическо, дори иска да ги увеличава
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието се е отказало от намаляването на часовете по физическо в убната програма на учениците от 1 до 12 клас. Промени няма да има и положенето с физическото възпитание ще си осане същото. Това стана ясно след среща мужду министъра на образованието Тодор Танев и министърът на спорта Красен Кралев, предаде Стандарт нюз.

Пред журналисти двамата си стиснаха ръцете и заявиха, че са стигнали до консенсус. Самият министър Танев заяви, че ако зависи от него, въпросните часове дори ще се увеличат, но към момента това няма как да стане поради факта, че учебната година вече е започнала.

Танев допълни обаче, че догодина може и да се мисли за увеличаване на хорариума по физичеко възпитание и спорт за всички ученици.

Припомняме, че се предвиждаше часовете по физическо възпитание да се намаляват с 52 часа за целия курс на обучение от 1 до 12 клас.

По думите на министър Танев окончателният вариант на решенията ще излезе в петък. "Преди това, днес сутринта събрах групата и се разпоредих физкултурата да бъде изучавана по начина, по който е била до сега, със същия хорариум. Обещавам да направя всичко възможно, за да имаме увеличение на спорта", посочи Танева.

"Дадена ми е диаграма, която е сравнение на часовете за изучаване на физическо възпитание в Европа и в България", заяви той. По думите му, изучаваните часове по физическо възпитание в Европа е по-ниско като ниво, отколкото в България. Министър Танев уточни, че това не го удовлетворява по много причини. "Имаме затлъстяващи деца и много проблеми. Това, което беше извоювано тази сутрин, е връщането на положението", коментира Тодор Танев.

На въпрос дали намаляването на часовете по основни предмети ще попречи на студентите да кандидатстват в чуждестранни университети, Танев обясни: "Не мога да забраня на българските студенти да кандидатстват в чужди университети, това е тяхно решение". "Дотук с демокрацията. Оттук нататък искам да кажа, че когато има рекламни кампании за кандидатстване в чужди университети, докато съм министър, на подобно място ще правим кампания за българските университети и техните предимства", посочи още министърът на образованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com