Младите хора бягат от професионалното образование и индустрията

5196
Младите хора бягат от професионалното образование и индустрията
Снимка: Thinkstock

В на пазара на труда първият проблем е свързан с все по-ясно очертаващият се физически недостиг на ученици. Работната сила намалява с 35 000 души на година, 27 000 млади хора напускат България. Това заяви Тончо Томов от БСК. Той представи проучване сред 300 професионални гимназии и 1000 предприятия за въвеждането на дуалното образование.

70% от учениците, които завършват, декларират, че или ще напуснат страната, или ще мигрират към по-голям град, обяви той друго проучване. "Изключителни проблеми. Дуалното обучение няма да реши всички проблеми. По-скоро трябва да не позволим пренасяне на модели, които са без добър ефект, в дуалното обучение. В около 37% от специалностите има все по-остър дефицит - това 190 и повече професионални квалификации - оператори на машини, техници, технолози, монтьори, кранисти, , стругари, кранисти, заварчици, готвачи, бармани... А гимназиите декларират, че не могат да формират прием", заяви той.

В секторите на IT технологиите вече се знае за недостига на хора, същото е и с бранша производство на елементи и части на автомобили, но така е и с промишлеността като цяло - химия металургия, строителство, машиностроене.

Другият проблем е бягството на младите хора от професионално образование, от индустрията. За 5 г. с 25% е намаляло професионалното образование. Закриват се паралелки, цели гимназии. За да се привличат ученици се обявяват атрактивни професии, по които няма реализация.

Другият проблем е разминаването на регионалната икономика с образованието. Необходимо е мрежата на училищата да се актуализира. И не само кметовете и областни управители, но и самите работодатели да прогнозират, ако трябва да се предвидят и санкции за тях, ако не се научат да го правят, предлага Томов, цитиран от "24 часа".

От днес дуалното образование навлиза в България

Днес в две професионални гимназии - Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Д-р Георги Павлов" в София и Про...

"Професионалното образование е типичен пример за бягство на млади учители от системата. Преди няколко години те бяха 37%, сега са 7% и тази тенденция се задълбочава. В металургията има преподавателите от времето на мартеновите пещи, сега всичко е електроника.

Ученикът се превръща в пари, а друг проблем, който идва от делегираните бюджети. Езиковите, общинските гимназии се борят за повече бройки и това е за сметка на професионалните гимназии, показва друг проблем.

От предприятията информирани в детайли за дуалната система, се оказаха някъде около 21-22%, а известна информация имат около 59% от работодателите. Около 18% са запознати в детайли и проявяват интерес.

При професионалните гимназии - около 4% не са чували за нея, запознати в детайли са 1/3, останалите имат частична информация", заяви Томов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование