Кунева стана образователен министър, след като опозицията действа като КОЙ

6400
Кунева стана образователен министър, след като опозицията действа като КОЙ
Снимка: БГНЕС

Със 106 гласа "за", 66 "против" и 31 "въздържал се" вицепремиерът Меглена Кунева беше избрана за нов министър на образованието. Това стана при второ гласуване.

При първото гласуване Кунева беше одобрена със 104 гласа "за", 66 "против" и 32 "въздържал се". Направи впечатление, че при първото гласуване само 20 депутати от ДПС гласуваха и само 5-ма от "Атака", след като и двете партии декларираха позиции "против" Кунева. Затова Георги Кадиев поиска прегласуване, в което гласувалите от ДПС станаха 21. И при двете гласувания само 13 души от Реформаторския блок бяха "за".

ГЕРБ и Реформаторите не пожелаха БНТ и БНР да излъчат дебата за Кунева

Депутатите не приеха дебата и гласуването за кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър на мястото на Тодор Танев да бъд...

След второто гласуване Славчо Атанасов се оплака, че гласът му бил отчетен "за", а е гласувал "въздържал се". Същото стори и още един депутат, но това не промени по същество резултатът, макар корекциите да бяха вписани в стенограмата.

Преди същинското гласуване Филип Попов от БСП поиска да се гласува поименно, със ставане от място и с излагане на аргументите на глас. Това не беше прието - с 49 гласа "за", 106 "против" и 44 "въздържал се".

Гласуването беше решено от отсъстващите депутати. Ситуацията беше описана добре от бившия лидер на ДПС Лютви Местан, който заяви, че никой от независимите депутати няма да гласува. Същото сториха определен брой депутати от бившата му партия. В изказването си Местан посочи, че ако Кунева бъдее бламирана, това е щяло да означава падане на правителството. Бившият му съпартиец Четин Казак в дълга реч хвърли вината за кризата върху Реформаторите, които създавали недоверие и нестабилност и изнудвали ГЕРБ. Заради тази нестабилност не можело да се очаква подкрепа от опозицията. Ако продължавате така, тази форма на управление няма да има бъдеще – сами ще се унищожите, предупреди той. Мигновено Магдалена Ташева скочи и заяви, че ДПС няма какво да плаши с бламиране, ако Кунева не бъде одобрена - можело едно правителство да мине и с няколко премиери.

Няма да гласувам за г-жа Кунева, защото вярвам, че за образованието трябва човек от системата. Ако иска да се търси красива и скандална жена за този пост, мисля, че и Гери-Никол би свършила тази работа. Питат ме от няколко дни колко депутати си е купила Кунева, за да си вземе мястото – по-добре да отидем на избори. Виждам 16 души от ДПС, 3-ма от „Атака” – да не стане така, че всички сме против, а г-жа Кунева минава защото половината са се изнизали от залата преди гласуването. Ако ще сме опозиция, да сме опозиция, не мишки, обобщи Георги Кадиев.

Дебатът по същество

Опозицията в РБ поиска кандидатурата на Кунева да не бъде гласувана сега

Денят в парламента почна изненадващо. Депутатът от Реформаторския блок о.з. ген. Атанас Атанасов предложи гласуването за избор на Мегле...

От „Атака” се обявиха твърдо против Кунева с мотива, че за позицията на образователен министър изисква морал. Позицията изказа Магдалена Ташева, която използваше името Кунева-Пръмова, по името на съпруга ѝ Андрей Пръмов, който е син на Иван Пръмов, бивш секретар на ЦК на БКП. Ташева напомни, че Кунева е позволила затварянето на блокове от I до IV на АЕЦ Козлодуй и е съсипала българското земеделие с твърде ниската граница на дотации, както и че Amnesty International я обвини дори в конфликт на интереси, след като прие пост в BNP Paribas, с което банката се възползва от експертизата ѝ, след като беше еврокомисар.

След десетина години ще имаме поколение, което не желае да мисли заради начина на обучение – с навлизане на твърде много тестове като модел за образование, базирано на информация, не на образование, базирано на познание, добави проф. Станислав Станилов от „Атака”. Той защити Тодор Танев като човек, позволил си да „стъпи на врата” на ректора на Свищовския университет Величко Адамов и го призова да излезе и да каже защо всъщност си дава оставката. А Кунева я определи като Мадам Yes, защото е съгласна с всичко. Може би няма да успеем да гласуваме всички, защото бяхме притиснати от времето, оправда обаче проф. Станилов поредното ловко политическо извъртане на "Атака" при гласуването.

И досега не казахте какви са мотивите за отстраняването на Тодор Танев от поста на министър на образованието, включи се и Валери Жаблянов от БСП. Той изрази съмнение дали някой не е заставил премиера Бойко Борисов да направи промяната. Според Жаблянов промяната се прави заради големия обществен натиск по учебните програми, които стават факт след приетия по инициатива на ГЕРБ Закон за училищното и предучилищното образование в края на септември миналата година, който трябва да влезе от 1 август тази година. Затова и БСП ще поиска да се променят сроковете за написване на учебните програми и новите стандарти, добави Жаблянов. Стана ясно, че трябва да се разработят например 19 стандарта, а са готови само 3.

Според Снежана Дукова от ГЕРБ всъщност по времето на Орешарски били заложени промените в учебната програма с приета тогава стратегия, а партията на Борисов – е, ние ги приехме, бяха точните ѝ думи. Промени се дефиницията на успял човек – не е в лявото пространство, трябва да се участва и променя, каза още Дукова, която покани БСП „да бъде екипаж” с ГЕРБ.

Несъгласие изрази и Йордан Цонев, но принципно за водената политика в образованието. След Втората световна война всички загубили държави намират свой път във възстановяването, но общото е инвестицията в образование. Имаме ли воля да направим това? Има ли ГЕРБ воля да го направи, попита Цонев.

Подкрепата за Кунева е малка, Валери Симеонов заговори за Божидар Димитров

Вицепремиерът Меглена Кунева може и да не бъде избрана за министър на образованието, ако всички депутати са днес (3 февруари) в пленарн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование