Кунева раздаде обещания, но не обяви решение на казуса с учебниците

3477
Кунева раздаде обещания, но не обяви решение на казуса с учебниците
Снимка: БГНЕС

Няма да допусна нито едно българско дете да е без учебник на 15 септември. Това каза по време на парламентарен контрол вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос, свързан с новите учебници за 1 и 5 клас.

„Това е въпросът с най-голяма спешност и е най-важната задача в МОН. Приключи втората ни работна среща с издателите”, обясни тя и посочи, че следващата седмица ще поиска среща с комисията по образованието и наука към парламента.

„Няма да допусна хаос и несигурност в системата. Няма да допусна нито едно българско дете да е без учебник на 15 септември”, заяви министърът на образованието и науката, предаде Фокус.

Вариант "може би" за новите учебници за I и V клас - или от 1 септември, или догодина

Ако новите учебници за първи и пети клас не бъдат готови до 1 септември тази година, влизането им в сила ще бъде отложено с една година...

Новите учебни програми от 1 до 5 клас са много важна патриотична задача, допълни Кунева. „С този закон има шанс да направим училището такова, каквото много поколения мечтаят”, заяви образователният министър. „Тaзи седмица говорих няколко пъти с издателите на учебници“, подчерта Кунева. “С тях имаме едно и също желание да решим проблемите, които по обективни причини съществуват“, допълни Кунева.

Във връзка с новите учебни програми от 1 до 5 клас министърът поясни, че това е една много важна патриотична задача. „Имаме ограничения във времето, законът дава 7 месеца на издателствата да представят своя продукт, за да могат учителите да изберат. Издателите декларираха да спазят този срок до 2017 година. „Едно нещо не искам да допусна – хаос и напрежение в системата и децата да нямат учебници за 15 септември“, каза още министър Кунева.

Обединихме се около едно решение, което ще предложим на министерството. Недопустимо е децата на 15 септември да започнат годината без учебници или с такива, които не са достатъчно качествено направени. Това каза Никола Кицевски от издателство "Просвета" след срещата на ръководството на МОН с представители на издателите.

„Предложихме на министерството новите учебници да влязат в сила от 2017 година, а новите учебни планове да не се променят и да влязат в сила от тази година. Ще намерим начин всички деца да се сдобият с необходимите методи за работа. Ще приложим решение, което е най-добро за момента“, каза Кицевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование