Кунева отказва да отложи новите учебници за 1 и 5 клас

5790
Кунева отказва да отложи новите учебници за 1 и 5 клас
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че новите учебници за 1 и 5 клас трябва да бъдат приети, веднага след като бъде изяснена позицията на ангажираните страни в изготвянето им.

"Няма време да се отлагат. Така че, щом се изясни позицията на всички, които участват в този процес, аз ще я обсъдя и политически с партньорите ни", каза Кунева и добави, че никой няма да рискува образованието на децата.

Депутати от БСП внесоха в деловодството на парламента промени в Закона за училищното образоване, с което настояват влизането в сила на закона да бъде отложено с 1 година заради кратките срокове за изработването на учебниците за първокласниците и петокласниците.

Същевременно издатели, които оспорват в съда заповедта за оценяване на проектите за нови учебници на вече бившия образователен министър Тодор Танев, обявиха, че новите учебници категорично няма да могат да бъдат отпечатани до 15 септември и вероятно ще бъдат готови едва за втория учебен срок догодина.

"С всеки изминал ден възможността новите учебници да бъдат отпечатани навреме намалява. Има вероятност отпечатването да се отложи. По-добре е това да е така, отколкото да се случи за сметка на качеството и на грешни текстове", коментира и Мариана Тодорова, заместник-председател на парламентарната група на АБВ. Бихме дали още малко време, за да заработи новият Закон, който е с изцяло нова философия и е обърнат към индивидуалните потребности на всяко дете, каза още Тодорова, цитирана от КРОСС.

Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, която в първото правителство на Бойко Борисов бе зам.-министър на образованието и е идеолог на училищната реформа, се обяви против отлагането на закона. Тя припомни, че учебните програми за I и V клас вече са приети, а учебните програми за II VI и VIII клас, които сега са обект на обществено обсъждане и които предизвикаха скандали, ще влязат в сила едва от учебната 2017/2018 година.

Според Дамянова е важно да се направи широк, публичен дебат, да се разпише план за действие и график със срокове, които МОН да спазва стриктно.

БСП официално поиска НС да отложи промените в училищното образование

Точно както обещаха вчера (3 февруари) чрез Валери Жаблянов по време на дебата преди избора на Меглена Кунева за нов министър на образо...

В същото време председателят на асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров заяви, че учебниците по новите учебни програми за първи и пети клас няма да бъдат отпечатани за 15 септември.

Издателите са категорични, че не могат да се напишат качествени учебници за кратките срокове, които са им дадени от вече бившия министър на образованието професор Тодор Танев. Те смятат, че новите комплекти могат да бъдат готови не по-рано от 2017 година, тоест за втория учебен срок.

От издателствата коментираха, че за изготвянето на един качествен учебник са необходими около 12 месеца. Законът за училищното и предучилищното образование обаче предвижда и възможност за по-кратки срокове.

Затова и издателите настояват новият министър на образованието Меглена Кунева да отмени заповедта на предшественика си.

Според издателите писането на учебниците за 1 и 5 клас не може да е изолирано и за целта трябва да бъдат видени и учебните програми за останалите класове, а те се качват за обществено обсъждане поетапно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com