Интервю: Как се става успешен Project Manager?

31249
Интервю: Как се става успешен Project Manager?
Снимка: The Business Institute

Тествай се и спечели стипендия от Actualno.com за практичен PM тренинг

Срещаме се с Цветослава Кьосева*, вицепрезидент “Иновации и бизнес развитие” в Методия, където отговаря за бизнес анализ, проектния и процесуален мениджмънт на компанията. Асоцииран фасилитатор в The Business Institute с богат практически опит в областта на продуктовото развитие и управлението на проекти.

На 15 февруари започва бизнес симулация Project Management, на Harvard Business Publishing, в който Цветослава Кьосева ще бъде водещ фасилитатор. Обучението ще се проведе на 15, 17, 22 и 24 февруари, в София.

Провери личните си PM способности чрез теста, който направихме заедно с Цветослава.

Спечели 25% стипендия от Actualno.com за участие в PM тренинга.

Project manager е съвременна професия, която навлиза във всички бизнес и екпертни области . Питаме нашата събеседничка за актуалните умения в управението на проекти, за често допусканите грешки, за разликата с task management-а.

Цветослава Кьосева. Снимка: The Business Institute

Q: Понякога под “управление на проект” най-често разбираме отговорността за делегиране и координиране на отделни задачи и task-ове към един проект. С това изчерпва ли се умението за управление на проект?

A: Разбира се че не! Управлението на проект налага наличието на съвкупност от много умения, но успешният Ръководител на проекти се отличава с умението си най-вече да подкрепя екипа си, за да постигнат всички заедно крайната цел.

Q: Какви са основните грешки, които допускаме, когато се заемаме с управлението на един или няколко проекта?

A: Да си мислим, че всичко е под наш контрол и че трябва да имаме цялата информация на света, за да вземем дадено решение, а нещата се свеждат до правилното управление на очакванията на всички участващи в проекта.

Понякога самите процеси са твърде сложни и неорганизирани. Ако един ръководител проекти се стреми да изпълни всичко по едно и също време, резултатът ще бъде – объркване и забавяне. Вместо това, процесите трябва да бъдат последователно разделени на по-малко проекти (задачи), които са управляеми и измерими.

Q: Каква е работата на project manager-а?

A: В процеса на реализaция на проекта да балансира правилно интересите и нуждите не само на компанията в лицето на нейния мениджмънт, но и на клиентите й или казано по-точно тези, които ще използват резултата от самия проект, независимо дали са вътрешни или външни за компанията клиенти.

Зоя Паунова за Actualno.com: Социалната отговорност е начин на живот

Днес право на успех има онази компания, която съчетава желанието си да бъде добър данъкоплатец и работодател, да има добри печалби и ус...

Q: За кого е подходящо да развие и използва такъв тип умения и защо?

A: За всеки, който взима решения, свързани с организирането на съвкупност от дейност/и, целящи да доставят някакъв краен резултат с ясно дефинирано начало и край.

Q: Каква е ролята на геймификацията в project management обучението?

A: Учи участниците на това да бъдат по-гъвкави в различните ситуации, в които ежедневието утре може да ги постави. Игровият модел на поведение при учене предоставя възможност за напълно реално и практично преживяване. Това важи с пълна сила и за процеса при управление на проекти. Участниците са поставени в ситуация, в която управляват проектен екип, отговорен за разработката на нов продукт. Но неочаквани събития заплашват успеха на проекта и изискват гъвкави решения и бързи реакции. Виж видео на симулацията.

Когато играят, те са себе си – съсредоточени, задействат се у тях механизми, разкриват умения и черти от характера си, които понякога в работна среда нямат смелостта да демонстрират. PM симулацията на Harvard Business Publishing предоставя възможността за разбиране на взаимовръзките на уменията в екипа, сроковете и качеството на работа. И всичко това се контролира и влияе от решението на проектния мениджър.

Access MBA очерта проблемите на мениджмънта в България

На 10.04.2012 г. в Гранд Хотел София се проведе пресконференция на тема „Могат ли международните практики в МВА образованието да ...

Има и още нещо – симулацията има състезателен характер, забавно е, като игра, но това е по-скоро допълнение. По-важното е, че помага да се придобият реални умения и предизвиква промяна в поведението на участниците като така ги доближава до бизнес целта.

Q: Какво прави един project manager успешен?

A: Качества като лидерство, отговорност, схватливост, гъвкавост в известен смисъл описват личността на успешния Project manager. Разбира се, изискват се и експертни познания в областта, които със сигурност допринасят за неговата цялост.

Сега читателите на Actualno.com имат възможност да проверят уменията си по управление на проекти.

Включи се в теста! Спечели 25% стипендия!

Българският IT сектор: Самопроизводство на кадри

Българската IT индустрия е един от най-бързоразвиващите се сектори от икономиката. Този бурен растеж обаче бива възпрепятстван от един ...

Трима от участниците в теста могат да спечелят 25% стипендия от Actualno.com за участие в бизнес симулация Project management. Може да дадете своите отговори до 7 февруари, неделя, 23:59. Победителите ще бъдат изтеглени в томбола и известени на 8 февруари до 12:59 ч.

..................................

*Цветослава Кьосева е асоцииран фасилитатор в The Business Institute и практик с над 11 години опит в областта на иновациите, развитието на нови продукти и анализ на бизнес процес . Заема няколко последователни управленски длъжности в Мобилтел, включително като мениджър на Иновационния център на компанията, като в това си качество работи по проект “Иновационна лаборатория”, съвместно с Техническия Университет (ТУ) – София и The Business Institute. В момента Цветослава е вицепрезидент “Иновации и бизнес развитие” в Методия, където отговаря за бизнес анализ, проектния и процесуален мениджмънт на компанията.

Кьосева завършва MBA по Предприемачество и иновации във Виенския университет. Докторант в областта на комерсиализацията на технологичните иновации в ТУ- София. Тя е фасилитатор в дисциплината “Практични бизнес иновации” в aлтернативната MBA програма и магистратурата по Иновации, предприемачество и финанси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование