Илчев: Да спре кресливата кампания срещу СУ

6209
Илчев: Да спре кресливата кампания срещу СУ
Снимка: БГНЕС

В последните няколко седмици Софийският университет „Св. Климент Охридски" е подложен на безпрецедентни атаки, заявява в своя декларация ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев.

Само след няколко дни, на 17 ноември, предстои избор на нов ректор на висшето учебно заведение. В декларацията си проф. Илчев призовава поне до Общото събрание да бъде прекратена „кресливата кампания” срещу Алма Матер.

„С малки изключения до този момент се въздържах от публични изявления. Свидетели сме обаче на недопустимо използване на предстоящия избор за политическо и икономическо противопоставяне. Това вреди на двамата достойни кандидати за ректор на университета, които през цялата кампания запазиха конструктивния тон и взаимното уважение. Вредите за най-старата и авторитетна академична институция обаче ще останат дълго след като утихнат конюнктурните страсти. Академичната общност на Софийския университет може да бъде убедена да избере своя ректор единствено по начина, по който двамата кандидати го правят – излагайки идеите си в диалог с всички в университета”, смята Иван Илчев.

Според него е недостойно университетът да се използва като декор на чужди битки. „Убеден съм, че следващият ректор ще вложи целия си авторитет и ще впрегне енергията си в името на защитаването на достойнството на Софийския университет и на запазването на позицията му на най-добрия академичен и научен център в България”, заявява Илчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com