Готова е новата концепция за цялостна реформа в професионалното образование

90673
Готова е новата концепция за цялостна реформа в професионалното образование
Снимка: БГНЕС

"Готова е новата концепция за цялостна реформа в професионалното образование у нас. Говорим не просто за реформа в професионалното образование, а за обучение в реална работна среда". Това заяви заместник-министърът на образованието Атанаска Тенева на дискусионна среща в Университета по хранителни технологии в Пловдив, организирана от МОН и ВУз-а.

По думите й първото място, на което се обсъжда новата концепция за професионалното образование, е УХТ, тъй като ръководството на ВУЗ-а не само поставя въпроса за връзката между средното и висше професионално образование, но и активно работи в тази посока.

Русия предлага безплатно образование за българските студенти

Нова политика - Русия плаща на български студенти да учат в нейни университети. И докато студентите ни на Острова имат проблеми с финан...

Ректорът на УХТ проф. Кольо Динков потвърди думите й, съобщавайки, че от тази учеба година свидетелствата за професионални квалификации стават вход за прием в Университета по хранителни технологии.

"До два месеца българският парламент ще приеме измененията в проекта за развитие на професионалното обучение", заяви още зам.-министър Тенева. Концепцията залага на пълна мобилност от следващата учебна година и предвижда т.нар. "защитени професии", които ще са различни за икономическите региони в страната. Ще се работи и за степен "Професионална квалификация" за всички ученици, които са отпаднали от учебната система. Те ще придобиват тази квалификация при по-олекотени условия.

Първият панел на дискусионната среща в УХТ потърси пресечните точки между средното и висшето професионално образование и се опита да даде ,отговори на въпроса: „Как да синхронизираме системата?". На него началникът на отдел „Професионално образование и обучение" в МОН Емилия Вълчовска представи концепцията за развитието на професионалното образование у нас, а главният експерт в същия отдел Фани Тодорова разясни какви са възможностите на учениците с високи постижения от национални състезания по професии да продължат обучението си във висше училище.

Зам.-ректорът на УХТ доц. Пантелей Денев запозна участниците в дискусията с двустранните договори за обучение, които Университетът по хранителни технологии има с учебни заведения извън страната. По тях, освен от УХТ, студентите имат възможност да учат и получават двойно призната диплома за висше образование, предаде КРОСС.

Клисарова: Има нужда от промяна в системата на обучение

„Важно e да има дигитализация на образованието. Не е най-важното всяко дете да има таблет, а да има скоростна връзка - ще има инт...

С изискванията на бизнеса към квалификацията на кадрите и работата по практиките запозна участниците директорът на „Човешки ресурси" в „Неохим" АД- Димитровград Стефан Димитров. Неговата презентация бе в рамките на втория панел „Партньорството с бизнеса и съвместяване на обучението с реалната производствена практика - възможност за успешна реализация". Проф. Виолета Рашева, ръководител на проект „Студентски практики" в УХТ и Катя Адърска, директор на професионална гимназия в Сопот разказаха за добрите практики на партньорство между университет и бизнес, както и за проблемите, с които се сблъскват студентите по време на стажовете си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование