Глоба, ако дете не ходи на училище; Без шофьорска книжка, ако нямаш 10 клас

11404
Глоба, ако дете не ходи на училище; Без шофьорска книжка, ако нямаш 10 клас
Снимка: Getty Images/Guliver

С глоба в размер от 50 до 150 лв. ще се наказват родители, които не запишат децата си в детска градина или училище. Това решиха депутатите с гласуване на второ четене на текстове от Законопроекта за предучилищното и училищното образование.

В същия размер ще е глобата и за родители, които не осигурят присъствието на децата си в предучилищна или училище.

Нужни са 20% повече учители, за да проработи новият училищен закон

Необходимо е увеличение на педагогическия и непедагогическия персонал с поне още 20%, за да може новият Закон за училищното образование...

От 5000 до 10 000 лв. ще е глобата за лица, които без регистрация организират и провеждат дейности по отглеждане, възпитание и обучение на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас с цел издаване на документ за завършена предучилищна подготовка.

Автор или издател на познавателна книжка, учебник или учебен комплект, който разпространява произведението в отклонение от одобрения проект, ще се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. Със същия размер ще се глобява автор или издател, който разпространява произведение, въвеждащо в заблуждение, че е одобрено от министъра на образованието и науката като познавателна книжка, учебник или учебен комплект.

Свидетелство за управление на моторни превозни средства /МПС/ ще може да получаватсамо лица, които са завършили първи гимназиален етап от средното образование, т.е. имат завършен 10 клас, сочи друга промяна.

Промяната беше предложена от депутата Станислав Иванов от ГЕРБ.

Решено: Основно образование в 7 клас, дуално обучение, нови оценки и край на повтарянето на всички класове

Депутатите одобриха учениците от I до ІІІ клас включително, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма за съотв...

Завишаването на образователния ценз обаче ще влезе в сила след 7 години - през 2022 година, решиха депутатите по искане отново на Станислав Иванов. Мотивът му да поиска това беше, че не може със задна дата да се налага задължение.

Според сега действащия закон шофьорска книжка могат да взимат лица, които са завършили основно образование, т.е. 8 клас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com