Делегираните бюджети в образованието стоят заради липса на политическа воля

3035
Делегираните бюджети в образованието стоят заради липса на политическа воля
Снимка: Наси Маркова

Трябват политическа воля и достатъчно аргументи, за да има промяна по отношение на делегираните бюджети за образованието ни. МОН може да инициира законодателна инициатива чрез Министерския съвет. Това заяви пред Actualno.com заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева, която не коментира защо няма такава воля сега.

Кастрева поясни, че механизмът на делегираните бюджети е уреден в Закона за народната просвета и в Закона за държавния бюджет на Република България, включително за настоящата година. Това е норма и в новия Закон за предучилищното и училищното образование, добави тя.

Гражданската квота на РБ ще гласува "въздържал се" за Кунева

Народните представители на Реформаторския блок от гражданската квота ще гласуват „въздържал се” за всеки кандидат за минист...

По думите на Ваня Кастрева броят на учениците не е определящ фактор за формирането и разпределението на бюджета на МОН. Последната дума в случая е на Народното събрание, което определя бюджета на МОН, добави тя.

Заместник-министърът на образованието се съгласи да коментира и вечната тема с "несменяемите директори" в образованието ни. Такъв например е случаят с директора на Италианския лицей Величка Велянова, която е временно изпълняваща длъжността от 1987 година насам. Принципал на лицея обаче е Министерството на културата.

"Не вярвам в недосегаемостта. Убедена съм, че на младите специалисти трябва да им се помага и да им се дава възможност за развитие. Аз лично при всяка възможност го правя. Г-жа Стела Запрянова (бел. ред. - директор на столичното 73-то СОУ, която беше пенсионирана с мотива за възраст), както и г-жа Величка Велянова са доказани професионалисти, които продължават да работят и след достигане на пенсионна възраст. Техните трудови договори могат да бъдат прекратени по тяхна молба или с решение на техния работодател. На директора на 73 СОУ това е началникът на Регионален инспекторат по образованието – София-град, а на директора на Италианския лицей е министърът на културата. Всеки работодател има свои мотиви за едно или друго решение, което понякога се тълкува разнопосочно, включително и като парадоксално. В ролята си на заместник-министър не съм работодател", посочи Ваня Кастрева.

На въпрос на Actualno.com дали одобрява постигнатото от МОН, докато тя беше част от екипа на министър Тодор Танев, Ваня Кастрева отговори с "да". "Търсейки пресечната точка между желаното от мен и възможното, мисля че бе направена успешна стъпка в изпълнение политиката за по-качествено училищно образование. Бяха изпълнени ангажиментите ни, регламентирани в Закона за предучилищното и училищното образование. Бяха осъвременени и актуализирани достатъчен брой нормативни актове", каза тя.

Миков: Кунева няма да се справи със ситуацията

Готвеният от ГЕРБ закон за средното образование ще предизвика тежки проблеми в обществото: "Този закон е дело на бившата зам.-министъ...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование